Tweede Kamer der Staten Generaal

Tijdelijke commissie Lessen uit recente Arbeidsmigratie bezoekt gemeenten

De Tijdelijke commissie Lessen uit recente Arbeidsmigratie brengt op maandag
6 juni 2011 een werkbezoek aan de gemeenten Den Haag, Westland, Rotterdam en Zundert. Het werkbezoek staat in het teken van de ontwikkelingen die in deze gemeenten spelen rondom de maatschappelijke integratie, huisvesting, arbeidsomstandigheden en de tewerkstellingsvergunningen van Oost-Europese arbeidskrachten.

Tijdens het werkbezoek spreken de leden met bestuurders, deskundigen, Oost-Europese arbeidskrachten, burgers en direct betrokken organisaties over hun ervaringen met de komst van werknemers uit Midden-en Oost-Europa. Daarnaast bezoeken de leden diverse locaties waar Oost-Europese arbeidskrachten woon- en werkzaam zijn.

De volgende leden nemen deel aan het werkbezoek: o Dhr. G. Koopmans (CDA, voorzitter)
o Mw. K. Arib (PvdA, ondervoorzitter)
o Mw. K. Straus (VVD)
o Dhr. I. van den Besselaar (PVV)
o Dhr. P. Ulenbelt (SP)
o Dhr. G. Schouw (D66)

De Tijdelijke commissie doet onderzoek naar de recente arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europa. Het doel van het onderzoek is om lessen te trekken voor toekomstige openstelling van de Nederlandse grenzen voor werknemers uit Zuidoost-Europa.

Naar verwachting zal de Tijdelijke commissie in september 2011 haar eindrapport aanbieden aan de Kamer. De uitkomsten en conclusies van het onderzoek dienen mede als voorbereiding op het debat met het kabinet over de arbeidsmarkttoegang van Bulgaren en Roemenen dat later dit jaar wordt gevoerd.