Vrije Universiteit Amsterdam

Nederland moet uit de multiculturele kramp


* Startdatum: 06-06-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Integratie Hindostani Stijl? Over de migratie, geschiedenis en diaspora van Hindostanen


* Spreker: prof.dr. C.E.S. Choenni


* Onderdeel: Faculteit der Letteren


* Wetenschapsgebied: Letteren


* Evenementtype: Oratie

In zijn oratie stelt Chan Choenni dat er sprake is van een bijzondere vorm van integratie bij Hindostanen. De Integratie Hindostani Stijl heeft als kenmerk dat men goed integreert op sociaal economisch terrein. Op cultureel vlak streeft de groep harmonie en aanpassing na, maar ook behoud van de eigen `cultural heritage'. Integratie op het politieke toneel blijkt minder succesvol.

Ongeveer een procent van de Nederlandse bevolking is van Hindostaanse afkomst. Hindostanen zijn nakomelingen van contractarbeiders die van 1873 tot 1916 van India naar Suriname migreerden om er op de plantages te werken. De eerste contractarbeiders kwamen 138 jaar geleden met het zeilschip Lalla Rookh aan. Een deel van de Hindostanen heeft zich na afloop van het contract blijvend gevestigd in Suriname. Gaandeweg breidde deze groep zich uit en aan het begin van de jaren `70 van de vorige eeuw bestond de grootste bevolkingsgroep van Suriname uit de nakomelingen van deze contractanten. Voorafgaand aan de onafhankelijkheid van Suriname (in 1975) is een grote groep Hindostanen naar Nederland gemigreerd. Hindostanen lijken succesvol en vrij goed te integreren in ons land.

Choenni denkt dat ook in Suriname de Integratie Hindostani Stijl van toepassing is. Integratie met behoud van eigen cultuur en identiteit is volgens Choenni geen tegenstelling. De bijzonder hoogleraar meent dat de `negatieve' kant van de multiculturele samenleving te vaak onder een vergrootglas wordt gehouden. Hierdoor wordt de positieve bijdrage van migranten aan de Nederlandse samenleving overschaduwd. Sterker nog: de laatste jaren is sprake van een multiculturele kramp.

Choenni, recentelijk benoemd op de Lalla Rookh leerstoel verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, onderzoekt deze bijzondere geschiedenis en integratie. Hij heeft in samenwerking met het CBS berekend dat de Hindostanen in Nederland de grootste Surinaamse bevolkingsgroep vormen. De ongeveer 160.000 Hindostanen zijn echter vrij onbekend. Deels ligt dit aan het feit dat er weinig Hindostanen in zichtbare beroepen werken als media, amusement en sport.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam