Gemeente Eindhoven

Aanpak gevaarlijkste kruising van Brabant

De kruising van de Geldropseweg met de Hugo van der Goeslaan (Ring) is de gevaarlijkste kruising van Brabant. Gemiddeld gebeuren hier jaarlijks dertig ongelukken waarvan vijf met slachtoffers.

Om hier iets aan te doen, en tegelijkertijd de doorstroming tijdens de spits te verbeteren, gaat de gemeente enkele aanpassingen doorvoeren. Er komen extra uitvoegstroken en de verkeerslichten worden vervangen en anders afgesteld. De werkzaamheden hiervoor starten op 6 juni en duren naar verwachting tot 18 juli.

Voor het verkeer dat uit de richting Geldrop komt en rechtsaf wilt (richting de Berenkuil), komt er een tweede uitvoegstrook naar rechts. Hierdoor verminderen de opstoppingen die er vooral 's ochtends zijn, verminderen. Omgekeerd, voor het verkeer dat uit de richting van de Berenkuil komt en linksaf wilt (richting Geldrop) komt ook een tweede uitvoegstrook.

Overzicht huidige en nieuwe situatie (pdf)

Verkeerslichten

De kruising krijgt nieuwe verkeerslichten en een nieuwe regeling zodat er geen gevaarlijke situaties meer ontstaan midden op de kruising. Verkeer uit de richting Geldrop en uit de richting Eindhoven krijgen straks om de beurt groen. Nu is het zo dat rechtdoorgaand en linksafslaand verkeer uit Geldrop tegelijkertijd groen heeft met het verkeer dat vanuit Eindhoven rechtdoor gaat of linksaf gaat naar de Berenkuil. Omdat het afslaand autoverkeer moet wachten op het rechtdoorgaand verkeer ontstaat er op het kruisingsvlak een opstopping waardoor er onduidelijke situaties ontstaan, die gevaarlijk zijn. In de toekomst gebeurt dat niet meer, omdat verkeer op de Geldropseweg wat rechtdoor wil niet meer tegelijkertijd groen krijgt met afslaand verkeer.

Werkzaamheden

De werkzaamheden starten op 6 juni en duren volgens planning tot 18 juli. In het weekend van 16 en 17 juli wordt voor de laatste werkzaamheden de kruising helemaal afgesloten. Omleidingroutes zijn te vinden op www.bereikbaar.eindhoven.nl.

Tijdens dit weekend vinden onder meer de asfalteringswerkzaamheden plaats. Mocht het weer zo slecht zijn dat het asfalt niet aangebracht kan worden, dan zal de afsluiting van het kruispunt een week worden uitgesteld (23 en 24 juli). Tussen 6 juni en 16 juli wordt de kruising niet helemaal afgesloten, maar is er wel overlast voor het verkeer. Op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur kunnen delen van de kruising afgesloten zijn. Advies is om de kruising zo mogelijk te mijden.