RTL Group

Energiebeleid: kunstenaarskolonie Ruigoord wijst de weg

Kunnen wij van ontwikkelingslanden leren hoe wij straks zonder olie moeten leven? Die vraag komt aan bod in de derde aflevering van de vierdelige serie Afrekenen met olie van RTL Z. Daarin komt aan het woord Han Brezet, hoogleraar Design for Sustainability aan de TU Delft.

In het gesprek met interviewer Hans de Geus geeft Brezet aan dat spoedige energieschaarste dé grondslag is bij al het onderzoek naar industrieel ontwerp. Ons uitgangspunt is niet langer hoe we producten zo zuinig mogelijk kunnen maken, maar hoe we zonder olie nog een redelijk aangenaam leven kunnen hebben. Dat leidt tot een radicaal andere manier van nadenken over producten en productiesystemen. We leren daarbij veel van projecten die we doen in zich ontwikkelende landen, gebieden die het nu al moeten doen zonder olie en gas.

Ook kijken ze in Delft naar gemeenschappen als de Nederlandse kunstenaarskolonie Ruigoord, een modelwijk in Melbourne en een klein eiland in Denemarken. Plekken die gemeen hebben dat ze vrijwel geheel autarkisch zijn: de productie is een gesloten keten, grondstoffen komen zoveel mogelijk van dichtbij. De energiebehoefte is daardoor veel lager. Bovendien wordt energie lokaal opgewekt. In de vierdelige serie Afrekenen met olie van RTL Z staat de vraag centraal welke gevolgen de uitputting van goedkope olievoorraden heeft voor onze welvaart en de economie. Interviewer Hans de Geus: Wij zijn enorm rijk geworden dankzij goedkope olie. Het overgrote deel van de welvaartsgroei van de afgelopen dertig jaar is eraan te danken. Maar die goedkope olie raakt op en dat heeft niet alleen gevolgen voor onze energievoorziening, maar ook voor onze economie en welvaart. Welke gevolgen dat zijn, probeer ik op een rijtje te zetten in deze serie interviews.
Uitzending: Afrekenen met olie, aflevering 3, maandag 6 juni, 14.20 uur. (Herhalingen op dinsdag 7 juni om 16.20 uur, woensdag 8 juni 9.20 uur, donderdag 9 juni 11.20 uur, vrijdag 10 juni 12.20 uur) Website: www.rtlnieuws.nl

---

Noot aan de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark Wassenaar, op 035 671 8933 of via mark.wassenaar@rtl.nl. U kunt ook onze website www.rtl.nl/pers bezoeken.