Gemeente Almere

Opening duurzame LED straatverlichting

06-06-2011 | Start: 16:00 | Eind: 17:00 | Locatie: Ed van der Elskenhof, Filmwijk

Extreem efficiënt en eigentijds. Een bijzonder samenwerkingsproject tussen de Gemeente Almere, West 8, CityTec en Philips heeft een verlichtingsproduct opgeleverd dat nu al interesse wekt in de hele wereld. Op 6 juni opent wethouder Berdien Steunenberg de eerste straat ter wereld met UrbanStar LED straatverlichting. Van Rotterdam tot New York, iedereen wil het, maar gemeente Almere is de eerste.

Duurzame straatverlichting door LEDs en dimmen

In Almere wordt een energiebesparing van 45% gerealiseerd met de nieuwe straatverlichting ten opzichte van de oude situatie. De winst in duurzaamheid zit enerzijds in de 24% besparing op het energieverbruik door het gebruik van LED's vergeleken met traditionele verlichting. Anderzijds wordt er energie bespaard door het automatisch dimmen van het armatuur naar een lager lichtniveau in de nachtelijke uren. Extra duurzaam is het concept omdat UrbanStar klimaatneutraal wordt geproduceerd, het materiaalverbruik veel minder is dan van een traditionele kegelarmatuur en het armatuur volledig recyclebaar is.

Toekomstbestendige oplossing

Hoewel de UrbanStar nu al efficiënt is, is de verwachting dat het armatuur na 15 jaar als de LED's eenmalig worden vervangen dan nog eens 50% efficiënter wordt. Een mooie toekomstbestendige oplossing dus.

Locatie in Almere

Twee straten zijn door de gemeente als pilotproject aangewezen, de Ed van der Elskenhof en de Bert Haanstrahof in de Filmwijk in Almere.

Het ontwerp van de UrbanStar:

De UrbanStar is een armatuur van Philips dat kegelarmaturen één op één kan vervangen. Voorheen moesten bij LED armaturen de masten dichter bij elkaar worden gezet wat voor gemeenten een extra kostenpost opleverde. Nu kunnen de bestaande masten blijven staan en de oude armaturen op de mast worden vervangen door UrbanStar armaturen, wat het voor gemeenten goedkoper maakt. De geavanceerde lichttechniek in de UrbanStar zorgt voor een vergelijkbaar lichtbeeld als met een gewone kegel, maar dan met meer comfort en minder lichthinder door het ontwerp van het armatuur.
ov-kaart actie