Wageningen Universiteit en Researchcentrum
afname âhaantjesgedragâ

Hen ziet haan weer staan in âQuality Timeâ stal door afname âhaantjesgedragâ

6 jun 2011

Ongeveer 20% meer geslaagde paringen, gelijkblijvend baltsgedrag, minder agressie van de hanen naar de hennen en een iets betere bevruchting. Dat waren de resultaten van een onderzoek naar vleeskuikenouderdieren van Wageningen UR Livestock Research. Onderzoekers introduceerden het innovatieve âQuality Timeâ concept in een praktijkstal. Voor ongeveer 25 eurocent per hen per jaar kan het nieuwe huisvestingssysteem het paargedrag en de bevruchtingsresultaten van de hennen en hanen verbeteren.

Het basisidee achter de ontwikkeling van de âQuality Timeâ stal is om 5 uur per dag de hanen te scheiden van de hennen. De kippen kunnen zo hun natuurlijke gedrag uitvoeren zonder lastig gevallen te worden door de hanen. Daardoor krijgen de hennen wellicht meer belangstelling om te paren. Drie belangrijke uitgangspunten bij de ontwikkeling van dit concept waren: 1) het moet simpel en goedkoop zijn, 2) het moet eenvoudig in bestaande of nieuwe stallen passen en 3) het moet goed functioneren zonder veel controle en onderhoud. Begin 2009 startte het systeem door een grote praktijkstal met 15.000 dieren in tweeën te delen; het ene deel van de dieren werd gehuisvest via het âQuality Timeâ concept en het andere deel werd gangbaar gehuisvest ter controle. Bij het âQuality Timeâ concept werden hennen en hanen gescheiden door een hek over het hanenvoersysteem te laten zakken. De onderzoekers volgden de ontwikkelingen in beide groepen in de eerste twee legperioden. Het bleek dat het âQuality Timeâ concept inderdaad voldeed aan de drie uitgangspunten.

Meer paringen na scheiden
Huisvesting in de âQuality Timeâ afdelingen leverde ongeveer 20% meer geslaagde paringen op, bleek uit gedragswaarnemingen. Volgens onderzoeker Rick van Emous nam het baltsgedrag niet toe, maar de hanen waren duidelijk minder agressief tegen de hennen dan hanen in de gangbare afdelingen. Van Emous: âDe bevruchting in âQuality Timeâ afdelingen was in de eerste ronde vergelijkbaar, en in de tweede ronde iets beter in vergelijking met de controleafdelingenâ. Tijdens beide ronden leek de bevedering in de âQuality Timeâ afdelingen iets beter tussen 30 en 50 weken leeftijd. âMaar zowel in de controleafdelingen als in de âQuality Timeâ afdelingen waren hennen aan het einde van de productieperiode slecht bevederd en behoorlijk kaalâ, zo stelt Van Emous. De kosten voor de inrichting van de âQuality Timeâ afdelingen zijn ongeveer 25 eurocent per hen per jaar.

âQuality Timeâ stal past in meer duurzame pluimveehouderij Volgens Van Emous heeft de pluimveesector te maken met een aantal uitdagingen op het gebied van welzijn, milieu, economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het aanpassen van de leefomgeving van de dieren is een manier om de pluimveehouderij duurzamer te maken. Begin 2009 hebben Wageningen UR Livestock Research en een pluimveehouder de handen ineengeslagen om een innovatief huisvestingssysteem te ontwikkelen. âUit deze kruisbestuiving van praktijk en onderzoek is de zogenaamde âQuality Timeâ stal ontwikkeld. Deze stal is door diverse organisaties aangemerkt als een positief initiatief om de sector vooruit te helpenâ, aldus Van Emous. âDe hoop is dan ook dat het initiatief navolging krijgt en dat vergelijkbare systemen en denkrichtingen in de praktijk worden toegepast om het duurzaam ondernemen meer en meer te stimuleren.â

Het âQuality Timeâ onderzoek is uitgevoerd met subsidie van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Meer informatie over de âQuality Timeâ stal is te vinden via www.qualitytimestal.nl.

Downloaden rapport
Rapport 470 âInnovatieve huisvesting voor vleeskuikenouderdieren: âQuality Timeâ stalâ kunt u hier gratis downloaden.
Zie het origineel

Contact
Rick van Emous
Tel. 0320 293 559