Gemeente Leusden

Een poel aanleggen brengt leven

Drenkpoelen zag je vroeger overal. Vee had een plek nodig om te drinken en waterleiding was er nog niet. Boeren groeven op verschillende plekken poelen. Daarmee was het vee voorzien en het gaf nog een ander voordeel. Door de poel werd er ook een goede plek voor de natuur gecreëerd; poelen bieden onderdak aan amfibieën zoals kikkers en salamanders. En de overgang van nat naar droog geeft bijzondere planten een kans.

Als kleine amfibieën en speciale planten een kans krijgen dan profiteren ook andere soorten hiervan. Een ringslang bijvoorbeeld leeft van amfibieën als prooi. En ook allerhande vogels mogen graag een kikker verschalken. Planten bieden voedsel voor insecten en insecten zijn voedsel voor vogels. Op die manier kunnen we via de aanleg van poelen de natuur op een eenvoudige wijze helpen.

Helaas zijn er steeds minder poelen. Daarom stimuleert de gemeente de aanleg van poelen, door vanuit het uitvoeringsprogramma van het LOP (Landschapsontwikkelingsplan) 2010-2011 ondersteuning te bieden bij het ontwerp en de aanleg.

Woont u in de gemeente Leusden, hebt u voldoende grond beschikbaar en wilt u de natuur een handje helpen? Dan hebt u wellicht interesse om een poel te laten aanleggen. Neem vrijblijvend contact op met Hans Peter Reinders telefonisch via 14 033 of per mail via gemeente@leusden.nl.