Vereniging Milieudefensie



- Persbericht -

Alders krijgt Megadossier van actiegroepen uit de provincie

Amsterdam, 6 juni 2011 ­ Provinciaalse actiegroepen tegen megastallen, verenigd in stichting Leefbaar Buitengebied, bieden op maandag 6 juni samen met Milieudefensie een 'Megadossier' aan in Den Haag. Het dossier wordt overhandigd aan voormalig minister Hans Alders die de Brede Maatschappelijke Discusssie over megastallen leidt.

'We willen Alders duidelijk maken dat een dialoog helemaal niet nodig is, omdat we die al jaren voeren. Het maatschappelijke verzet is sterk en wordt steeds krachtiger. Met een dialoog is dat niet in te tomen', aldus woordvoerder Sonja Borsboom van Stichting Leefbaar Buitengebied.

Het megadossier is de weerslag van diverse actiegroepen die zich al jaren inzetten tegen de komst van megastallen in hun provincie. Door het indienen van burgerinitiatieven, het voeren van Europese, landelijke, provinciale en gemeentelijke protestacties en juridische procedures willen zij de schaalvergroting in de veehouderij een halt toe roepen.

'Het ministerie had zich de hele dialoog kunnen besparen als zij de moeite had genomen zich te verdiepen in wat er in de provincies leeft. We willen Bleker en de Tweede Kamer duidelijk maken dat er al genoeg dialoog is geweest. Het is duidelijk: wij kiezen wél voor boeren, maar tégen megastallen in onze provincie', aldus Borsboom.

De aanbiedingsactie vindt plaats op het Plein in Den Haag. Aanwezigen zullen met picketbordjes en spandoeken hun betoog kracht bij zetten. Het megadossier wordt aangeboden in een kruiwagen aan dhr. Alders. Tweede Kamerleden zijn aanwezig bij de actie.

Stichting Leefbaar Buitengebied is een overkoepelende organisatie van en voor bewoners van het buitengebied en kleine kernen. De Stichting zet zich met name in voor de kwaliteit van het buitengebied, onze leefomgeving. De belangrijkste provincies op het gebied van veehouderij zijn hierin vertegenwoordigd: Megastallen-nee uit Noord-Brabant. Stichting VROM uit Overijssel, Behoud de Parel uit Limburg, en Mooij Land uit Gelderland.

Wie: Stichting Leefbaar Buitengebied en Milieudefensie Wat: Circa 50 man bieden een 'Megadossier' aan Waar: Plein, Den Haag Wanneer: Maandag 6 juni Tijd: 12.00 uur ­ 12.30 uur


***Einde bericht***