Participatiesamenleving vraagt scherp oog risico's informele zorger

Persbericht van MOVISIE

Nederlandse gezinnen worden kleiner, de mantelzorger krijgt het zwaarder. De informele zorger moet redding bieden, maar hoeveel rek zit er in die hoek? Anita Peters van MOVISIE maakt in de trendstudie Krimp achter de voordeur; de toekomst van mantelzorg voor ouderen een scherpe analyse van de toekomstige inzet van de informele zorger.

Najaar 2010 was er op televisie de spraakmakende documentairereeks Krimpen aan de Maas (VPRO, Tegenlicht) te zien over de eerste regio's die in ons land te maken krijgen met demografische krimp. Anita Peters van MOVISIE: "Achter de voordeur van de Nederlandse gezinnen is al langer sprake van krimp. Al decennialang krijgen Nederlandse vrouwen minder kinderen dan de vervangingswaarde van 2,1 kind per vrouw. Op termijn zal dit leiden tot krimp van de totale bevolking. Sommige regio's en sectoren hebben er nu al mee te maken. Het onderwijs bijvoorbeeld, waar de helft van de basisscholen lege klaslokalen heeft. Of de zorgsector, waar krimp met name in de Randstad nu al gevoeld wordt."

Overbelasting stijgt
Tijdens de Nationale Mantelzorglezing 2010 hield Anton Westerlaken dan ook een krachtig pleidooi voor meer aandacht voor de informele zorg van mantelzorgers en vrijwilligers. Alleen zo valt volgens hem te voorkomen dat de professionele zorg op termijn door zijn hoeven zakt. Maar hoeveel rek zit er bij de informele helpers? Het leeuwendeel van de informele zorg wordt geboden door mantelzorgers, dus mensen die zorg verlenen vanuit een persoonlijke band. Op jaarbasis zijn 2,6 miljoen mensen er langer dan drie maanden of meer dan acht uur per week voor in touw. Het aantal zwaarbelaste of overbelaste mantelzorgers is in zeven jaar tijd met vijftig procent gestegen, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau in 2010. En dat zijn geen geruststellende cijfers in het licht van de demografische trends van vergrijzing en ontgroening.

Marijke Steenbergen, Raad van Bestuur MOVISIE: "We zitten midden in de transitie van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. We moeten meer zelf doen, maar dat vraagt dat beleidsmakers goed zicht houden op de risico's die verbonden zijn aan deze ontwikkeling. Ontspoorde zorg in thuissituaties is bijvoorbeeld één van de gevolgen van het niet meer zelf kúnnen doen. Ik hoop dat deze trendstudie iedereen scherp houdt in de discussie over zelfredzaamheid van mensen en hun netwerken."

Trendstudie
In de trendstudie wordt antwoord gegeven op vragen als: hoe denken we volledige arbeidsmarktparticipatie te combineren met mantelzorg, zeker voor mensen die in de sandwich zitten tussen de zorg voor de kinderen en voor de ouders? Kunnen gemeenten en woningcorporaties onze woonomgeving levensloopgeschikt maken? En hoe wenselijk is een grotere instroom van zorgwerkers uit lagelonenlanden die in hun thuisland noodgedwongen anderen met de zorgen laten zitten? Anita Peters: "Aan deze lijst kunnen we nog vele vragen toevoegen: hoeveel zekerheid en zorgvuldigheid verdienen mantelzorgers? Hoeveel bescherming krijgen ze in tijden van bezuinigingen en hoe zorgen we dat de kwaliteit van de (mantel)zorg een acceptabele standaard houdt?" Naast de vragen biedt de trendstudie ook oplossingsrichtingen. Peters: "Veel zal afhankelijk zijn van de mate waarin overheden, landelijk en lokaal, en zorgondernemingen hun verantwoordelijkheid nemen."

Download de trendstudie Krimp achter de voordeur; de toekomst van mantelzorg voor ouderen op www.movisie.nl

Links:
http://www.movisie.nl



Razende Robot Reporter