D66

maandag 6 juni 2011

Snel helderheid over afspraken met Griekenland

D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt het belangrijk voor de stabiliteit van de euro dat er een afspraak is gemaakt tussen Griekenland, de EU en het IMF om het Griekse begrotingstekort te verminderen. De sociaal-liberaal wil wel van minister de Jager (Financiën, CDA) weten welke maatregelen Griekenland precies gaat nemen.

Stabiliteit

Ondanks berichten in met name de Duitse media dat er geen afspraak meer zou komen tussen IMF en Griekenland om het Griekse begrotingstekort te verkleinen, is die afspraak er toch gekomen laat minister De Jager vandaag aan de Tweede Kamer weten. Koolmees: "Het is belangrijk voor de stabiliteit van de euro dat Griekenland bereid is harde maatregelen te treffen en dat de EU en het IMF in ruil daarvoor steun blijven verlenen. Nu de economie voorzichtig herstelt van de diepe crisis van de afgelopen jaren, kunnen we ons geen nieuwe kredietcrisis in Europa veroorloven. Voor je het weet raakt die het hart van de Europese economie."

Snel helderheid

De sociaal-liberaal wil dat er snel helderheid komt over de Nederlandse positie. SP en PVV lieten zich al eerder negatief uit over de samenwerking om de euro te stabiliseren. Financieel woordvoerder Ronald Plasterk liet zich ook zeer eurosceptisch uit. Koolmees: "De minister en zijn collega"s hebben vandaag een stap gezet. Nu komt het erop aan dat parlementen snel helderheid geven."

Fundamentele keuze

De brief van het kabinet over de afspraken met Griekenland is zeer kort. Koolmees wil daarom van minister De Jager weten welke maatregelen met de Griekse regering zijn afgesproken. De sociaal-liberaal vindt wel dat de problemen op de korte termijn een sterker fundament voor de euro niet in de weg moeten staan: "We proberen nu met man en macht de Grieken uit de put te redden, maar we moeten ook zorgen dat er niemand meer in valt. Er moeten harde afspraken komen over gezonde overheidsfinanciën. Politici in Europa staan voor een fundamentele keuze: kiezen we voor een harde euro en een sterke economie of kiezen we voor euroscepsis en nationalisme?"