Gemeente Helden

Overeenkomst gemeente en tweede agrariër getekend


Met de ondertekening van de overeenkomst begin april 2011 is agrarisch ondernemer Bart Rutten de tweede intensieve veehouderij in het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Egchelse Heide. De ondernemer is gevestigd aan de dorpsrand in Egchel. Hij zet de toekomstige uitbreidingsplannen van zijn varkensbedrijf voort in het LOG Egchelse Heide. Deze plek in de gemeente Peel en Maas biedt ruimte en daarmee een duurzame toekomst aan intensieve veehouderijbedrijven. Naar verwachting start de bouw in 2012.

Het bedrijf aan de Jacobusstraat is een gezond bedrijf dat recent nog is uitgebreid. Het voldoet aan de strengere wetgeving rondom milieu- en dierenwelzijn die vanaf 2013 geldt. Dit bedrijf aan de dorpsrand wordt, ook ten gunste van Egchel, verder geoptimaliseerd. De stal die het dichtste bij de dorpskern van Egchel ligt, komt voor een groot gedeelte leeg te staan. Voor de dieren die daar gehuisvest waren, komt aan de zuidzijde van de huidige bebouwing een nieuwe kraamstal. Verder van het dorp af. De overige toekomstige uitbreiding van het bedrijf krijgt een plek in het LOG Egchelse Heide.

Projectwethouder Fleuren: "we gingen het liefste voor een volledige verplaatsing van het varkensbedrijf van Rutten. Dat bleek niet haalbaar binnen de beschikbare ruimte bij zowel ons als gemeente als bij Rutten. Ik verwacht dat we met de overeenkomst die er nu ligt, het maximale voor iedereen eruit hebben gehaald: zowel voor de inwoners van Egchel, de gemeente als Rutten. Het is ook een mooie impuls voor de verdere ontwikkeling het LOG Egchelse Heide.

Naar verwachting start de nieuwbouw in het LOG Egchelse Heide in 2012. De gronden die de agrariër, grenzend aan het LOG Egchelse Heide (tussen het LOG en de dorpskern) in eigendom had, komen met deze transactie in handen van de gemeente Peel en Maas.

LOG Egchelse Heide

De Egchelse Heide werd in het kader van het Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg aangewezen als één van de zoekgebieden binnen de grenzen van de gemeente Peel en Maas waar IV-bedrijven zich kunnen vestigen met voldoende ontwikkelingsmogelijkheden voor een duurzame toekomst. In het nader begrensde LOG Egchelse Heide (besluit gemeenteraad 2009) is ruimte voor een beperkt aantal IV-bedrijven. Zij dienen plaatselijke knelpunten op te lossen en afkomstig te zijn uit de gemeente Peel en Maas. Eerder al heeft de gemeente een ander bedrijf nabij de dorpskern van Egchel aangekocht en gesaneerd. Met Ruud Delissen, een andere agrariër grenzend aan deze dorpskern, is vorig jaar een overeenkomst getekend. Hij verplaatst zijn bedrijfsvoering aan de dorpsrand volledig naar het LOG Egchelse Heide. Volgens Provincie Limburg benut de gemeente Peel en Maas haar rol als Reconstructiegemeente optimaal en is daarmee het voorbeeld voor anderen. Het LOG Egchelse Heide is een gebied van ruim twintig hectare gelegen tussen de Karissendijk, Melkweg en Rongvenweg in de gemeente Peel en Maas, dorp Egchel. Uitgangspunt voor de omvang van de nieuw te vestigen IV-bedrijven, is het zogenaamde Gezinsbedrijf Plus. Zo'n bedrijf is vergelijkbaar met de huidige IV-bedrijven in het gebied. Een gebied dat nu al een sterk agrarisch karakter kent.

Panningen, 1 juni 2011