SGP


67 jaar na D-Day: Snijden in Defensie onverantwoord

De ongekend zware bezuinigingen op Defensie zijn onverantwoord. SGP-voorman Van der Staaij zei dat tijdens het Kameroverleg over de plannen van minister Hillen. Juist nu er in de wereld veel instabiliteit is, is er juist weer meer behoefte aan een adequate krijgsmacht. De SGP verzet zich met name tegen het wegsnijden van alle tanks. Ook wil de SGP dat de twee patrouilleschepen van de marine niet worden verkocht, maar (tijdelijk) uit de vaart worden genomen.
---

Nota overleg Defensie
Van der Staaij, SGP
6 juni 2011

Niet verantwoord
Voorzitter. Defensie heeft allang geen vet meer op de botten. Nu worden ook de botten uit het Defensie-lichaam gelicht. De SGP vindt de voorgestelde bezuinigingen en het kappen van complete wapensystemen niet verantwoord. Niet eerder in de defensiegeschiedenis is zo hard gesneden als nu. De Nederlandse krijgsmacht verliest haar toppositie en daarmee ook haar invloed.

De wereld om ons heen is onrustiger, instabieler, maar vooral onvoorspelbaarder dan ooit. Niemand had tien jaar geleden kunnen vermoeden dat terroristische dreiging in het Westen of piraterij langs onze energieroutes zulke ingrijpende werkelijkheden zouden vormen. Zes maanden geleden dacht niemand aan revoluties in het Midden-Oosten. Wij weten niet welke bedreigingen defensie over vijf jaar het hoofd moet bieden. Dat toont de behoefte aan een breed inzetbare, flexibele defensieorganisatie. Alleen al om die reden ben ik zeer huiverig voor het wegsnijden van complete wapensystemen. Het opnieuw opbouwen van een geolied wapensysteem kost jaren. De SGP heeft er onvoldoende vertrouwen in, dat dit allemaal via internationale samenwerking te ondervangen is, zeker niet als er mensenlevens op het spel staan. Liever bepaalde onderdelen in de slaapstand dan de off-stand.

Het stelt de SGP diep teleur dat deze beleidsbrief haar achtergrond vindt in de kredietcrisis en niet voortvloeit uit de vraag welke krijgsmacht in deze tijd noodzakelijk is én welk financieel kader daarbij vervolgens hoort. Niet de inhoudelijk onderbouwde ambitie uit de Verkenningen â gebaseerd op het veiligheidsperspectief! - maar het budget is sturend geweest. Dit staat haaks op mijn Kamermotie eind 2010 (consistente relatie tussen ambitieniveau en daaruit voortvloeiende niveau van defensiebestedingen; 32500 X, nr. 72). Krijgt deze motie nog een uitvoering?

Gelet op het voorgaande is duidelijk, dat mijn de fractie de nu voorgestelde inrichting en uitrusting van de defensieorganisatie als onvoldoende en op zân hoogst als tijdelijk beschouwt. Voor de langere termijn moet er structureel méér geld naar Defensie. Ook daarom verwerp ik het wegsnijden van complete wapensystemen. Het moet mogelijk blijven om in de toekomst bepaalde systemen weer op te bouwen. Wat de SGP betreft kiezen we slechts voor no regret maatregelen.

Concreet
De SGP verzet zich tegen het compleet wegsnijden van de tankcapaciteit; een regret-maatregel! Tanks vervullen een essentiële rol als bescherming van infanterie. We hebben geen behoefte aan zelfstandig opererende tankbataljons, maar wel aan pantserondersteuning. De inzet van tanks is goedkoper dan de inzet van Apaches. Mijn fractie bepleit daarom het behoud van een deel van de tanks. Onder meer via outsourcing moet dit tegen aanvaardbare kosten kunnen. (Motie)

Het verkopen van twee patrouilleschepen vermindert de nu al tekort schietende capaciteit (piraterij, smokkel e.d.). Verkoop is in de huidige crisistijd kapitaalvernietiging. Leg de schepen in de mottenballen tot betere tijden!

Het afschaffen van de Cougars leidt tot een serieus hiaat in onze capaciteit en gaat ten koste van de veiligheid van de militairen.

We zijn onze militairen veel dank verontschuldigd voor hun optreden en loyaliteit in de afgelopen jaren. De afvloeiing van militairen zal daarom moeten worden ingebed in een heel sociaal kader.

Vooral jongere militairen blijken thans op te stappen. Hoe voorkomen we dit en hoe bieden we hen perspectief?

Uitvoering van spoor 3 staat in de steigers. Geheel anders is dit met de sporen 1 en 2. De SGP zal er scherp op toezien dat niet alleen de operationele capaciteit onder handen wordt genomen, maar ook de bureaucratie. Kunnen we de minister hieraan houden?

FC Twente
Sinds wanneer en onder welke voorwaarden (tarieven) wordt legermateriaal (Chinook) ingezet voor vervoer van een voetbalclub? Wat heeft dit Defensie gekost?