GroenLinks


Vandaag 4 juni, is het precies een jaar geleden dat de sociale partners het pensioenakkoord op hoofdlijnen sloten. De uitwerking van het akkoord blijkt complex en er is nog steeds geen overeenstemming over een oplossing. GroenLinks wil de toekomst van de AOW zeker stellen en wil dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt. GroenLinks Tweede Kamerlid Jesse Klaver roept daarom op tot een breed debat over de toekomst van de AOW.

Terwijl werkgevers en de vakbeweging nog hun akkoord van vorig jaar proberen uit te werken met het kabinet, is Kamp alvast bezig de AOW-leeftijd te verhogen. De minister wil geen streefdatum noemen waarop een akkoord rond moet zijn. Klaver: "We kunnen niet langer wachten, ik wil nu een breed debat over de toekomst van de AOW. Het gaat daarbij niet alleen over verhoging van de AOW leeftijd zoals minister Kamp van sociale zaken nu voorstelt, maar ook over de vraag hoe we er voor zorgen dat mensen ook tot aan hun pensioen aan het werk kunnen blijven."

In het pensioenakkoord op hoofdlijnen leek een mooi evenwicht te zijn gevonden tussen een oplossing voor de vergrijzing, een oplossing voor mensen in zware beroepen en een oplossing voor de verdeling van de rekening tussen generaties. Klaver: Een jaar na dato zit de uitwerking van het akkoord vooral vast op de aanvullende pensioenen, maar hierdoor blijft ook een oplossing uit voor de AOW. Het is niet verantwoord om nog langer te wachten zodat we de rekening doorschuiven naar onze kinderen.

Sociale partners zijn verantwoordelijk voor de pensioenen, maar de politiek is verantwoordelijk voor de AOW. Klaver:

Het is tijd dat wij de handschoen oppakken zodat straks ook onze kinderen van hun AOW kunnen genieten. Daarom wil ik nog voor de zomer in debat over de toekomst van de AOW.

Lees ook het interview met Jesse Klaver op nu.nl

GroenLinks-standpunt over de AOW