Nederlands Jeugdinstituut

Gedeelde visie op kwaliteit is fundament brede school

6 juni 2011

Vernieuwd: dossier over pedagogische kwaliteit brede school

Kinderen ontwikkelen zich voortdurend binnen en buiten school: op het schoolplein, tijdens het sporten en in de kinderopvang. Altijd en overal zijn ze bezig de wereld te ontdekken en levenservaring op te doen. De brede school biedt een kans om die ontwikkeling van kinderen in pedagogische samenhang te stimuleren. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft het digitale dossier over de brede school vernieuwd. Het vernieuwde dossier gaat specifiek in op de pedagogische kwaliteit.

Sociale samenhang

In negen op de tien gemeenten is een brede school en jaarlijks komen er circa 100 scholen in het primair onderwijs en 30 scholen in het voortgezet onderwijs bij. Concreet zijn nu ruim 1.700 basisscholen en 400 middelbare scholen bij een brede school voorziening betrokken. Daardoor kunnen steeds meer kinderen van een brede school gebruik maken. Een brede school is een netwerk van voorzieningen in de wijk die de ontwikkeling van kinderen gezamenlijk willen stimuleren. Zo'n school voorziet in een doorgaand arrangement van activiteiten gevarieerd in tijd, plaats en inhoud. In de wijk probeert een brede school de sociale samenhang te bevorderen. Het dossier Brede school - pedagogische kwaliteit geeft een overzicht van welke voorzieningen doorgaans betrokken zijn.

Kwaliteitscriteria voor de brede school

Het fundament van een goed functionerende brede school is een gedeelde visie op kwaliteit. Daarom besteedt het Nederlands Jeugdinstituut in het dossier veel aandacht aan een goed doordacht pedagogisch beleid dat alle betrokken organisaties gezamenlijk moeten opzetten en hanteren. Het dossier biedt een overzicht van criteria waarmee de brede school kan toetsen of ze de goede dingen doen en ook of ze de dingen die ze doen, goed doen. Het dossier is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het opzetten of onderhouden van een brede school. Zoals professionals in het onderwijs, het welzijnswerk, de kinderopvang en beleidsmedewerkers bij gemeenten, provincies en overheid. Het dossier Brede school - pedagogische kwaliteit is te bereiken via www.nji.nl/bredeschool.

Dossiers van het Nederlands Jeugdinstituut

Het dossier Brede school - pedagogische kwaliteit is één van de vele dossiers van het Nederlands Jeugdinstituut. In de dossiers geven wij voor verschillende ontwikkelingen in de jeugdsector of gradaties van een problematiek een overzicht van de daarbij passende en beschikbare instrumenten, behandelingen, richtlijnen, voorzieningen, feiten en cijfers. De dossiers zijn praktijkgericht, up-to-date en bevatten bij voorkeur gevalideerde kennis. Daartoe is ieder dossier gekoppeld aan onze databanken. Bezoekers kunnen reacties achterlaten. De dossiers zijn te bekijken via onze website.