Gemeente Breda

06jun
College maakt weg vrij voor beperkte woningbouw en bedrijventerrein Bavel Achtendertig hectare bedrijventerrein, tien hectare woonwerkgebied en honderd woningen voor Bavel Zuid, waarvan ongeveer 60 woningen voor Eikberg en ongeveer 40 woningen voor de Roosbergseweg. Dat zijn de bouwstenen voor de ruimtelijke ontwikkeling van Bavel tot 2020 op basis waarvan het college in overleg met klankbordgroep en dorpsraad een Nota van Uitgangspunten gaat opstellen. Daarnaast moet worden gezocht naar uitbreiding van maatschappelijke voorzieningen. Voor de Nota en de doorvertaling naar twee bestemmingsplannen stelt het college de gemeenteraad voor om EUR 513.000 uit te trekken.

Wethouder Arbouw: `Met de Nota van Uitgangspunten actualiseren we de huidige Structuurplannen in Breda-Oost. Vervolgens vertalen we de Nota door in de bestemmingsplannen Eikberg en Bedrijventerrein Bavel. Voor de Roosbergseweg zet ik een apart traject in. Deze ontwikkeling past in het structuurplan uit 2005 en de eerste fase is al gerealiseerd. Niet wachten dus op de Nota, maar vaart maken waar het kan. Zonder dat dit ten koste gaat van zorgvuldigheid.'

In de nota Stedelijke Programmering 2020, Koers Gezet van december 2010 geven college en raad prioriteit aan ontwikkeling van bedrijventerrein en beperkte woningbouwontwikkeling in Bavel. De afgelopen maanden is dit verder onderzocht en uitgewerkt.

De studie Breda-Oost gaat ook uit van de Bavelse Berg als evenemententerrein met acht hectare bedrijventerrein. Het staat echter nog niet vast dat de locatie Bavelse Berg ook daadwerkelijk wordt ontwikkeld. Op dit moment is het college nog in gesprek met marktpartijen om te verkennen wat de mogelijkheden zijn. Naar verwachting volgt voor de zomervakantie besluitvorming rondom de Bavelse Berg. Mocht besloten worden de Bavelse Berg niet te ontwikkelen, dan gaat dit scenario uit van een bedrijventerrein van 26 hectare op die locatie.

Integraal Dorpsontwikkelingsplan

De maatschappelijke voorzieningen in Bavel zijn met de komst van de bewoners van de wijk Nieuw Wolfslaar de afgelopen jaren flink onder druk komen staan. Zelfs kleinschalige bouwplannen doen die druk alleen maar verhogen. De dorpsraad heeft het college eerder voorgesteld om met een visie te komen op de voorzieningen in het dorp. Het college heeft nu besloten om een Integraal Dorpsontwikkelingsplan (IDOP) op te stellen, dat uitsluitsel moet geven over het niveau aan voorzieningen dat nodig is om het dorp leefbaar te houden. Totale kosten hiervan zijn EUR 60.000, de provincie subsidieert hiervan de helft.

Het IDOP wordt vervolgens uitgewerkt tot een concreet programma met acties die de komende jaren kunnen worden opgepakt. Daarbij houdt het college nadrukkelijk rekening met de kennis en capaciteiten van bewoners en organisaties zelf (de verantwoordelijkheidsladder uit het huidige coalitieakkoord) en met de beperkte financiële mogelijkheden van de gemeente.

De commissie ruimte bespreekt op 14 juni het projectvoorstel Breda-Oost en adviseert over de kosten (het voorbereidingskrediet). De gemeenteraad neemt op 30 juni een besluit.
Breda, 6 juni 2011