Saxion
BR>

ma 06 juni 2011

Saxion helpt bedrijven energie te besparen

Industriële bedrijven voeren de adviezen van hun energiescans lang niet altijd uit. Een energiescan is een onderzoek dat inzicht geeft in het energieverbruik en adviseert over energiebesparing.

Het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie vindt dat de energiescans voor bedrijven zo opgesteld moeten worden, dat deze wel uitgevoerd worden. Het gaat daarom onderzoek doen bij circa zestig bedrijven in Oost-Nederland.

Maatwerk

Dat de energiescans vaak niet uitgevoerd worden is opmerkelijk, omdat in de milieuwetgeving het laten uitvoeren van een energiescan juist verlangd wordt bij bedrijven met verbruik van 50.000 kWh/jaar aan elektra, 25.000 kubieke meter gas/jaar of 5000 kubieke meter water/jaar. De adviezen in energiescans zijn vaak te algemeen opgesteld. Bedrijven hebben juist behoefte aan maatwerk. Zo worden energieadviezen gegeven met terugverdientijden van meer dan 10 jaar (soms zelfs 20 jaar), maar de meeste bedrijven zijn geïnteresseerd in energiemaatregelen die binnen 3 jaar terug verdiend kunnen worden. Saxion werkt samen met grote bedrijven als Thales, Siemens, Eaton en Akzo. Bij deze bedrijven werken energiemanagers, die goed weten wat haalbaar is, ook voor kleine bedrijven. Saxion gaat stagiairs en afstudeerders inzetten om deze kennis ook beschikbaar te stellen aan tientallen kleinere bedrijven in de regio.

Deelname bedrijven

Het onderzoek valt onder het project Energieprestatie in Productieprocessen, waarin geïnteresseerde bedrijven ervaringen uitwisselen. Bedrijven die zich willen aansluiten bij dit project zijn van harte welkom bij de volgende netwerkbijeenkomst op donderdag 9 juni, vanaf 14.30 uur bij Nefit in Deventer. Aanmelding is mogelijk via de website van het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie, www.saxion.nl/designentechnologie.