Waterschap Scheldestromen


fietspaden te priori-teren

Nieuwe wegingsfactoren om fietspaden te priori-teren

Publicatiedatum : 6 juni 2011

Welk fietspad leggen we als eerste aan? Deze vraag stelt waterschap Scheldestomen zich keer op keer af. Om tot een weloverwogen prioriteitenlijst te komen, heeft het waterschap nieuwe wegingsfactoren opgesteld. De algemene vergadering van het waterschap stelt op 30 juni de systematiek vast.

Wanneer scoort een fietspad hoog? Veel fietsers en auto's, de mogelijkheid om hard te rijden en het snelheidregiem bepalen de plaats van een toekomstig fietspad op de lijst. Ook wordt er gekeken of veel landbouwers gebruik maken van de weg. Daarnaast kan een gemeente aangeven het fietspad belangrijk te vinden door bij te dragen in de kosten. Dit kan ervoor zorgen dat een fietspad stijgt op de lijst. Bij fietspaden die toch nog gelijk eindigen, kijkt het waterschap naar de kosteneffectiviteit; de kosten per gereden fietskilometer. Al deze factoren leiden tot een weloverwogen prioriteitenlijst.

Stoofweg: prio 1
Bovenaan de nieuwe prioriteitenlijst staat de Stoofweg bij Sint Annaland. Op deze overwegend rechte weg worden hoge snelheden gereden. Bovendien is het een groot knelpunt voor de landbouw, omdat hier veel landbouwverkeer rijdt in combinatie met fietsers en voetgangers op een betrekkelijk smalle weg. Op de weg zitten ruim honderd fietsers per etmaal. Tenslotte wil de gemeente graag bijdragen aan de realisatie. Ondanks dat het hier om een 60 kilometer weg gaat, staat hij met stip bovenaan. Als de algemene vergadering hiermee instemt en er subsidie verleend wordt, kan aan de voorbereiding begonnen worden. Wanneer de grondverwerving en vergunningverlening soepel verloopt, kan het fietspad op zijn vroegst volgend najaar aangelegd worden. Mocht de subsidie niet worden toegekend, dan zakt de Stoofweg een plek en staat de Kloetingseweg bij 's-Heer Abtskerke op 1.