Rijksoverheid

Maatregelen kindregelingen, kindgebonden budget en kinderopvang

Nieuwsbericht | 06-06-2011

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurt vandaag in twee brieven zijn visie op de kindregelingen, bezuinigingen in de kinderopvang en een wijziging van de Wet op het kindgebonden budget aan de Tweede Kamer.

De kindregelingen zijn complex en de kosten zijn de afgelopen vijf jaar met 3 miljard euro gestegen. Het kabinet gaat daarom deze regelingen vereenvoudigen en er ruim 1,5 miljard euro op bezuinigen. Het aantal kindregelingen wordt in de toekomst beperkt. Bij de bezuiniging staat het beperken van de armoedeval centraal: iemand die vanuit een uitkering gaat werken, mag er niet op achteruit gaan. De `lappendeken' van twaalf kindregelingen is voor ouders ondoorzichtig en de regelingen werken elkaar soms tegen. Het kabinet schrapt daarom in 2013 de kindertoeslag in box 3, de aftrek van de kosten voor levensonderhoud van kinderen en de ouderschapsverlofkorting.

De overheidsuitgaven voor kinderopvang zijn de laatste jaren verdrievoudigd, van 1 miljard euro in 2005 naar ruim 3 miljard euro in 2010. Uitgangspunt was dat een derde van de kosten door overheid, een derde door werkgevers en een derde door ouders zou worden betaald. Ouders betaalden in 2010 echter gemiddeld minder dan een vierde. Het kabinet brengt meer evenwicht in deze verdeling. De maatregelen leiden er toe dat de bijdrage van de overheid en werkgevers samen daalt van 78 procent in 2010 naar 66 procent in 2015. Die van de ouders stijgt van 22 procent in 2010 naar 34 procent in 2015.

Lage inkomens en (alleenstaande) ouders met grote banen worden relatief ontzien, omdat de kosten van een extra uur opvang minder snel stijgen. Het totaal van de bezuinigingen op de kinderopvang bedraagt 774 miljoen euro.

Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming in de kosten voor kinderen voor ouders met een laag inkomen. Een bezuiniging hierop is nodig, omdat de uitgaven zijn gestegen van 600 miljoen euro in 2006 naar 1 miljard euro in 2011. De maatregelen leveren een besparing op van 200 miljoen euro in 2012, oplopend tot 250 miljoen euro in 2015.

Lees hieronder het volledige persbericht
Zie het origineel