Provincie Noord-Holland

Zwemverbod ingesteld voor het strand van Muiderberg


01 juni 2011 -

De provincie Noord-Holland heeft weer een zwemverbod ingesteld voor de zwemlocatie Muiderberg.

Nadat de havenmeester van Muiden woensdagmiddag meldde dat hij een grote mat blauwalg constateerde heeft de provincie Noord-Holland, mede op advies van Rijkswaterstaat, weer een zwemverbod ingesteld voor de locatie Muiderberg. Bij het strand van Muiderberg worden waarschuwingen geplaatst.

Vorige week werden naar aanleiding van een aantal sterfgevallen van honden die in het gebied hebben gelopen en gezwommen zwemverboden ingesteld voor een aantal locaties bij het IJmeer en Gooimeer. Rijkswaterstaat heeft de omgeving daarna zorgvuldig geïnspecteerd. Alleen bij het Catamaranstrand bij Almere werd giftige blauwalg aangetroffen. Deze blauwalg is in opdracht van Rijkswaterstaat geruimd.

In Noord-Holland gold ook op de locaties Naarderbos en Oud Valkeveen een zwemverbod. Hier zijn geen giftige algen aangetroffen. Rijkswaterstaat blijft de stranden voorlopig intensief controleren.

Schadelijke algensoort
De aangetroffen algensoort is schadelijk voor mensen. Hoe schadelijk is afhankelijk van de hoeveelheid die men binnenkrijgt in relatie tot het lichaamsgewicht. Kinderen zullen er daarom veel gevoeliger voor zijn dan volwassenen.

---