D66

maandag 6 juni 2011

Vragen over geloofwaardigheid Hillen bij extra bezuinigingen

D66-Kamerlid Wassila Hachchi wil dat minister Hillen van Defensie duidelijkheid geeft over zijn positie als bewindspersoon bij mogelijke extra bezuinigingen op zijn ministerie. Het kabinet bezuinigt nu rond 1 miljard euro op Defensie. Hachchi wil weten welke conclusies Hillen trekt als er nog meer bezuinigd wordt. "De minister wekt de suggestie dat extra bezuinigingen ondenkbaar zijn en dat hij daar persoonlijk garant voor staat. Zijn geloofwaardigheid staat op het spel als extra bezuinigingen toch komen," aldus het Kamerlid.

Ongeloofwaardig

De Kamer overlegt vandaag met de minister over de bezuinigingen bij Defensie. De woorden van Hillen zijn volgens de sociaal-liberaal niets waard als hij niet pal staat voor zijn organisatie. "De geloofwaardigheid van de minister is in het geding. Wat hij zegt en wat er uiteindelijk gebeurt valt niet te rijmen. Defensie heeft een minister nodig die sterk voor zijn organisatie staat," aldus Hachchi. Toen in oktober 2010 sprake was van 650 miljoen euro bezuinigingen op Defensie vond Hillen dit te veel. Tegen de NOS zei de minister: "Ik ga proberen de politiek en de samenleving te overtuigen dat het moet stoppen. Het is niet in het belang van de Nederlandse samenleving en in het belang van de Nederlandse soldaten." Later, in april 2011, werd het bekend dat het kabinet uiteindelijk rond 1 miljard euro op Defensie bezuinigt, van een totale begroting van 8 miljard. De minister zei toen geen extra bezuinigingen op zijn departement te accepteren.

Onzekerheid

In een conceptbrief aan de Kamer waarschuwde Hillen: "Ik hoop dat deze brief bijdraagt tot het besef dat Nederland voor zijn veiligheid onderverzekerd dreigt te raken." Volgens Hillen zijn extra bezuinigingen op Defensie een risico voor onze landsverdediging. Naar aanleiding van vragen van het D66-Kamerlid werd in mei bekend dat Defensie mogelijk te maken krijgt met extra bezuinigingen. ''Dat gaan we zien op Prinsjesdag'', was alles wat Hillen daarover wilde zeggen. Hachchi wijst op de onzekerheid die dit meebrengt voor het personeel, maar ook voor Nederland. "Hillen was eerder stellig. Volgens hem zijn extra bezuinigingen op Defensie onverantwoord en hierdoor dreigt Nederland onderverzekerd te raken. Maar nu laat hij het achterste van zijn tong niet zien terwijl hij weer de deur open zet voor nieuwe bezuinigingen op Defensie. Ik wil duidelijkheid. Wat betekent dit precies voor Nederland en voor zijn ministerie?," vraagt Hachchi.