Waterschap Scheldestromen



Uitvoeringskrediet voor twee fietspaden

Publicatiedatum : 6 juni 2011

De voorbereidingen voor de fietspaden Blooisedijk tussen Brouwershaven en Zonnemaire en Kraaijertsedijk tussen `s-Heerenhoek en Ovezande zijn vergevorderd. Als de algemene vergadering van waterschap Scheldestromen op 30 juni het uitvoeringskrediet beschikbaar stelt, kunnen deze fietspaden dit najaar worden aangelegd.

Deze wegen zijn belangrijke doorgaande waterschapswegen. De komst van de fietspaden zorgt ervoor dat de wegen helemaal kunnen worden ingericht voor een snelheid van 80 kilometer per uur.

Blooisedijk
Het nieuwe fietspad Blooisedijk sluit aan op het huidige fietspad vanuit Brouwershaven. Aan de kant van Zonnemaire sluit het pad aan op de trambaan binnen de bebouwde kom. Het fietspad zal de ontmoetingskans tussen fietsers en auto's wegnemen, waardoor de kans op ongelukken met ernstige afloop sterk afneemt. Automobilisten kunnen er straks 80 kilometer per uur rijden, iets wat beter aansluit op de verwachting van deze gebruikers.

Kraaijertsedijk
Het fietspad langs de Kraaijertsedijk loopt straks vanaf de Hollestelleweg tot aan Slake. Over dit deel rijden veel schoolfietsers. Pas later wordt de route compleet met het deel op de `s-Heerenhoeksedijk tot Ovezande. Zodra beide delen er liggen, wordt de snelheid verhoogd van 60 naar 80 kilometer per uur. Voor dit fietspad ontvangt het waterschap BDU-subsidie van de provincie Zeeland.

Voor beide fietspaden zijn omgevingsvergunningen aangevraagd. Bij de Blooisedijk moet de bovenlaag van het dijktalud apart afgegraven worden voor het behoud van de natuurwaarden. Bij de Kraaijertsedijk kan het dijktalud na de aanleg juist ook beheerd worden als bloemdijk. Nu kan Natuurmonumenten er niet bij om deze te beheren.