Gemeente Lingewaal


Inloopavonden kribverlaging Waal tussen Tiel en Gorinchem; 6 en 7 juni

Woont u tussen Tiel en Gorinchem en wilt u weten wat de maatregel kribverlaging Waal voor u inhoudt? Kom dan naar één van de inloopavonden van Rijkswaterstaat op 6 juni in Herwijnen of 7 juni in Vuren. Daar krijgt u een toelichting op welk traject de kribben worden verlaagd en hoe de planning en het proces eruit zien.

Tijdens deze inloopavonden informeert Rijkswaterstaat u over diverse onderdelen van het traject, waaronder de verlaging van de kribben, enkele verlande kribvakken en het mogelijke alternatief langsdammen in plaats van kribverlaging tussen Wamel en Ophemert. Bij de langsdammen worden de kribben in de binnenbochten verwijderd, terwijl ze in de buitenbochten blijven liggen. Aan de hand van kaartmateriaal en afbeeldingenziet u de locaties, ontwerpen en globale werkwijze. Tevens wordt het proces geschetst dat tot nu toe is gevolgd om de haalbaarheid van het project te onderzoeken. U krijgt ook informatie over de wijze waarop de inspraak is georganiseerd.

Flexibiliteit
Waarom wordt nu gesproken van langsdammen als mogelijk alternatief voor een deel van de kribverlaging? Binnen de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier (PKB) is de mogelijkheid gecreëerd om een nieuw initiatief op te nemen. Dit is mogelijk door de zogeheten programmatische aanpak. Deze is ingesteld om flexibiliteit te behouden en nieuwe ontwikkelingen een plaats te geven. Eén zoân initiatief is de aanleg van langsdammen. De haalbaarheid hiervan wordt momenteel onderzocht. Een langsdam is een parallel aan de stroomrichting lopende dam die de hoofdgeul scheidt van de naastliggende oevergeul en, net zoals kribben, de vaargeul op zijn plaats houdt. Â

Inloopavonden
Graag nodigt Rijkswaterstaat u uit voor de inloopavonden over kribverlaging in de Beneden Waal en Fort St. Andries en de pilot langsdammen met het bijbehorende proces. Alle avonden worden gehouden van 18.30 tot 20.30 uur.

* Maandag 6 juni bij Dorpshuis de Poort in Herwijnen, www.depoortherwijnen.nl

* Dinsdag 7 juni bij Cultureel centrum de Koels in Vuren, www.dekoels.nl

Â

Ruimte voor de rivier
In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Tegelijk is door bodemdaling het land achter de dijken lager komen te liggen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken. De regering neemt daarom maatregelen om in de toekomst het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. De rivier krijgt op meer dan 30 plaatsen meer ruimte. Deze maatregelen vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier. Een rijksprogramma dat samen met regionale overheden zorgt voor de veiligheid van circa vier miljoen Nederlanders. Naast veiliger wordt het rivierengebied ook mooier en aantrekkelijker gemaakt en biedt het meer ruimte aan natuur en recreatie.Â