InnoSportNL: sportinnovatie zorgt voor sportieve en economische winst

Persbericht van InnoSportNL

ARNHEM - Eind 2006 is de stichting InnoSportNL in het leven geroepen door founding partners TNO en NOC-NSF ten behoeve van innovaties in topsport en breedtesport. Uit recent onderzoek naar de resultaten van vier jaar InnoSportNL is gebleken dat het Sportinnovatiesysteem van de stichting daadwerkelijk bijdraagt aan de internationale prestaties van onze topsporters, dat bewegen 'in het algemeen' aangenamer wordt, dat wetenschappers hun kennis in de sportpraktijk verankerd zien en dat bedrijven economisch rendement halen uit sportinnovaties. Het bewezen positieve effect van het InnoSportNL Sportinnovatiesysteem laat zien dat Nederland duurzaam kan inzetten op sportinnovatie.

Zodra Nederlandse sporters op topniveau presteren, zijn we allemaal buitengewoon trots. We volgen onze winnaars op de voet en huldigen onze topsporters met passie en blijdschap. En daar blijft het vaak niet bij: we worden zelf enthousiast en pakken onze persoonlijke sportambities op. InnoSportNL omarmt dit gevoel en heeft zich tot doel gesteld onze topsporters te ondersteunen met sportinnovatieve producten en diensten. Daardoor kunnen zij nog beter scoren op het internationale podium. Tegelijkertijd initieert en realiseert InnoSportNL vernieuwende producten en activiteiten die bijdragen aan het sportplezier van iedereen die graag beweegt.

Succesvol Sportinnovatiesysteem
In de eerste vier jaar (2007-2010) heeft InnoSportNL 56 sportinnovatieprojecten afgerond volgens het principe van de Gouden Driehoek. Dit refereert aan de succesvolle synergie van de drie samenwerkende partijen: sport, kennis en bedrijfsleven. Circa 235 organisaties hebben een rol gespeeld bij deze projecten. InnoSportNL ziet inmiddels de eerste revenuen van de projecten die zijn ingezet waarmee het succes van het Sportinnovatiesysteem is aangetoond. Daarnaast heeft de organisatie ondertussen 5 InnoSportLabs opgericht door heel Nederland. Dit zijn sportspecifieke locaties waar de wetenschap, de sportpraktijk en het bedrijfsleven samenkomen: sporters trainen met hun coaches op deze locaties, wetenschappers doen er toegepast onderzoek (embedded scientist) en bedrijven onderzoeken de business kansen van de sportinnovatieve producten en diensten voor de lange termijn. Op dit moment zijn er labs voor zwemmen, schaatsen, turnen, zeilen en breedtesport.

Om een duurzaam topsportklimaat te ontwikkelen in een relatief klein land als Nederland is kennis, ervaring en toewijding nodig. Zo'n Nederlands innovatief sportklimaat is mogelijk met een initiatiefrijke regisseur die deze partijen samenbrengt, begeleidt en anticipeert op de duurzame sportieve en economische effecten van sportinnovatie. InnoSportNL heeft deze rol op zich genomen in de vorm van 'matchmaker voor sportinnovatie'. Het positieve resultaat sinds de start eind 2006 onderstreept het bestaansrecht van InnoSportNL en geeft richting voor de Olympische ambities van onze topsporters en het enthousiasme van actieve sportdeelname voor iedereen in Nederland.

Business en Knowledge
In de (nabije) toekomst zal InnoSportNL haar activiteiten handhaven waarbij de kerngedachte 'het initiëren en faciliteren van sportinnovaties' leading is. Gezien de nadruk op en kansen voor economisch rendement zal de stichting inzetten op een toename van de structurele partnerships met bedrijven die zich duurzaam willen inzetten voor sportinnovatie.
Verder vormt het stimuleren van sportwetenschap als aanjager van innovaties een prioriteit. Op dit moment vormt sportinnovatie nog te vaak een projectonderdeel van algemene wetenschap. Een duurzaam sportklimaat vraagt echter om professionele sportwetenschap die wordt gedragen door specialisten die zich volledig kunnen wijden aan sportinnovaties en kennisontwikkeling op dat gebied.

Feiten 4 jaar InnoSportNL (2007 - 2010):
56 projecten afgerond (disciplines: zwemmen, schaatsen, judo, hippisch, hockey, watersport, wielrennen, roeien, atletiek)

Portfolio:
-39% topsport
-31% breedtesport
-30% top- en breedtesport

5 InnoSportLabs (plus 2 in ontwikkeling)
5 embedded scientists actief
235 samenwerkende organisaties
2 founding partners (TNO, NOC-NSF)
4 structurele partnerships (VU, DSM, TU Delft, RUG) 6 samenwerkingsovereenkomsten (Haagse HogeSchool, Hanze Hogeschool, HAN, Syntens, Sports & Technology, Fontys)

InnoSportNL in praktijk:

Dynamische LED verlichting voor buitensportvelden Opgestart in de zomer van 2009, is begin 2010 in vlot tempo eerst een tennisbaan (januari), vervolgens een hockeyveld (maart) en ten slotte een heel sportpark met onder meer voetbalvelden voorzien van de dynamische LED verlichting. De energiebesparing ten opzichte van conventionele verlichting is rond de 25% bij vol licht en kan oplopen tot boven de 50% bij dynamisch gebruik. De lichtopbrengst is beter dan die van bestaande verlichting en voldoet inmiddels aan alle voorwaarden van de respectievelijke sportbonden KNVB, KNLTB en KNHB (getest door Isa-Sport). Partners: LED expert, AAALux BV, NOC-NSF, gemeente Eindhoven.

Topsport Topics
Coaches in de sport stellen zichzelf regelmatig vragen die in principe op basis van al beschikbare wetenschappelijke kennis beantwoord zouden kunnen worden. Maar coaches hebben doorgaans onvoldoende tijd om zelf op zoek te gaan naar deze kennis of hebben er geen toegang toe. De VU, NOC-NSF en InnoSportNL hebben, gebaseerd op de behoefte bij coaches, in 2009 een plan opgesteld om te komen tot een sportwetenschappelijke helpdesk ter verbetering van sportprestaties, genaamd Topsport Topics. Deze helpdesk moet bemand gaan worden door vier sportwetenschappers met een brede, elkaar aanvullende deskundigheid. Het is de bedoeling dat deze wetenschappers binnen afzienbare tijd het best haalbare antwoord op de vragen van coaches gaan geven. Deels op basis van hun eigen expertise en literatuurstudie en deels op basis van het consulteren van een achterliggend netwerk van experts.

InnoSportLabs in praktijk:

InnoSportLab's-Hertogenbosch
Jeroen van der Eb (VU) is onderzoeker en turntrainer. Als embedded scientist is hij aangesloten bij de turnhal in het InnoSportLab's-Hertogenbosch. Dankzij de daar aanwezige hogesnelheidscamera's kan hij elke turnbeweging, ook de allerkleinste en -snelste, analyseren en samen met turners en trainers evalueren. Het lab is uniek in de sportwereld. Niet alleen door de hightech faciliteiten, maar ook doordat het gebruik maakt van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hoe je een sport het beste kunt leren. Deze vorm van Highspeed wetenschap werd in december 2010 in de televisiedocumentaire Labyrint (VPRO) aan een breed publiek gepresenteerd.

InnoSportLab de Tongelreep
InnoSportLab de Tongelreep, in het Pieter van den Hoogenband Topsportzwembad in Eindhoven, heeft gedurende het vierjarige bestaan bijgedragen aan de prestatieverbetering van de Nederlandse topzwemmers en concrete producten opgeleverd voor bedrijven. Er zijn inmiddels meerdere bedrijven en kennisinstellingen (stageplekken) werkzaam. Dit jaar is het
InnoSportlab de Tongelreep internationaal erkend als het centrum voor testen en innoveren in de zwemsport.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*
*

Links:
http://www.innosport.nl



Razende Robot Reporter