FNV Bondgenoten

Aldi-werknemers overwinnen angst en komen samen op voor Goed Werk


* 24-05-2011

Vandaag zijn tien Aldi-werknemers officieel begonnen als kaderlid bij vakbond FNV Bondgenoten. In die hoedanigheid gaan zij zich actief inzetten voor de rechten van alle werknemers binnen het supermarktconcern. De tien vertegenwoordigen diverse vestigingen uit het land.

Marlies Peeters, bestuurder FNV Bondgenoten: "Dit is een historische dag: tien mensen gaan met heel veel goede wil, en ondanks de kans op veel tegenwerking, actief aan de slag om de werksituatie binnen Aldi te verbeteren. Wij rekenen erop dat zij vanuit fatsoenlijk werkgeverschap geen enkele represaille zullen ondervinden bij het invullen van hun kaderlidmaatschap."

Respectvolle omgang

De kaderleden willen zelf een eind maken aan onder andere de respectloze manier waarop leidinggevenden omgaan met het personeel, het niet naleven van de cao en de hoge werkdruk.

Aangenamer winkelen

"In een aantal filialen en regio's hebben leidinggevenden hun eigen `koninkrijk' gecreëerd, en aan hun alleenheerschappij valt niet te tornen", aldus een van de nieuwbakken kaderleden. "Collega's zijn bang om hun mond open te doen en als een team het volgens de manager te gezellig heeft, dan worden er werknemers overgeplaatst. Wij kunnen als kaderleden het verschil gaan maken en onze collega's helpen op te komen voor hun rechten en er zo voor zorgen dat de klanten aangenamer kunnen winkelen."

Samen werken aan oplossingen

FNV Bondgenoten wijt het autoritaire gedrag van het management deels aan de prijzenslag die in de supermarktbranche woedt. "Er zijn wel degelijk filialen waar goed werkgeverschap geldt", aldus Peeters. "Maar Aldi moet ook opboksen tegen concurrenten als Albert Heijn die steeds vaker jong, goedkoop personeel inzet. Als dit zo doorgaat, dan komt er een moment dat fulltime contracten en oudere werknemers bij Aldi tot het verleden gaan behoren. Wij gaan ervan uit dat de directie openstaat voor de kadergroep en samen met de kaderleden aan oplossingen gaat werken."

Gewoon Goed Werk

Aldi heeft 475 vestigingen in Nederland; er werken in totaal circa 3.000 mensen. Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130% van het wettelijk minimumloon per uur krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.

Nieuwe kaderleden bij Aldi

De Aldi kaderleden Michel Herben, Marja Teunissen, Bep van Galen, Tatjana Rüder, Sonja Oosting, Jan Schaeks, An de Vries, Elly Postma, Joke Waalboer en Ramona Wijnands (vlnr).