D66

maandag 6 juni 2011

Hedwigepolder: 'bezuinigen' op natuur blijkt dure hobby

Nu er cruciale informatie uit de Deltares studie naar mogelijke alternatieven voor de ontpoldering van de Hedwigepolder is uitgelekt, moet het kabinet wat D66 betreft het onderzoek naar de alternatieven direct openbaar maken en erkennen dat er geen serieus alternatief bestaat voor ontpolderen.

Tijd om te kiezen voor natuur

D66 woordvoerder Stientje van Veldhoven ziet in de door de Volkskrant gelekte conclusies van het uitgelekte onderzoek én de stevige kritiek van oud CDA-minister Ben Bot van Buitenlandse zaken op de kabinetsaanpak een bevestiging van de eerdere inzet van D66 voor ontpoldering.

"Bleker maakt onterecht goede sier in Zeeland, ondanks onderzoeken van de commissie Nijpels en internationale verdragen die aantonen dat er geen ruimte is voor iets anders dan ontpoldering. Deltares maakt nog eens duidelijk dat alternatieven honderden miljoenen euro's kosten, waarmee de prijs van de Hedwigepolder duizenden euro's hoger zou komen te liggen dan op de Amsterdamse Zuidas. Het `bezuinigen' op natuur door dit kabinet blijkt een dure hobby," aldus de sociaal-liberaal.

Achterkamertjes

Dat het kabinet tot driemaal toe - op het laatst dinsdag op mondelinge vragen van Van Veldhoven - geweigerd heeft om openheid van zaken te geven vindt zij een slechte zaak. Wat de D66'er betreft moet het kabinet de studie nu per direct openbaar maken. Van Veldhoven: "Iedereen weet dat dit onderwerp gevoelig ligt. Juist daarom had het kabinet moeten kiezen voor transparantie, in plaats van de indruk te wekken dat alles wel in achterkamertjes geregeld kon worden. Het kabinet stelt Zeeuwen nu onnodig teleur."