Gemeente Winterswijk



Bezuinigingsmogelijkheden individuele Wmo-voorzieningen

6 juni 2011
Winterswijk - Het college van burgermeester en wethouders stelt de raad voor in te stemmen met een aantal bezuinigingsmogelijkheden om de tekorten in het Wmo-budget op te vangen. Als het kader voor de bezuinigingsmogelijkheden is vastgesteld wordt deze verwerkt in een nieuwe Wmo verordening individuele voorzieningen.

In 2010 is het budget voor individuele voorzieningen die verstrekt worden in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor het eerst overschreden. Wmo-voorzieningen zijn bijvoorbeeld hulp bij huishouden, scootmobielen, rolstoelen, regiotaxi en woonvoorzieningen. De raad heeft in november 2010 een bezuinigingsopdracht opgelegd van EUR100.000 op het totale Wmo-budget. Voor 2011 wordt een overschrijding verwacht van EUR 900.000 op een budget van EUR 3,1 miljoen. Deze overschrijding kan éénmalig opgevangen worden door de in de afgelopen jaren opgebouwde Wmo-reserve.

Bezuinigingsmogelijkheden

Uitgangspunt van de Wmo is dat iedereen mee moet kunnen doen. Daarbij wordt zoveel mogelijk gekeken naar de eigen verantwoordelijkheid en de eigen (financiële) oplossingsmogelijkheden van inwoners. Dit gebeurt door middel van een gesprek aan de keukentafel bij burgers thuis. In de wet is opgenomen dat het college rekening moet houden bij het bepalen van de voorzieningen met de persoonskenmerken en behoeften van de aanvrager, alsmede met de capaciteit van de aanvrager om uit een oogpunt van kosten zelf in maatregelen te voorzien. Hier wordt nu meer invulling aan gegeven door de financiële draagkracht van burgers te leggen op 120% van het bijstandsinkomen. Uitzondering hierop is dat als iemand met één of meerdere zelf te regelen voorzieningen onder de 120% norm uitkomt, er wel wordt gecompenseerd. In dat geval wordt er - zoals nu al gebruikelijk is - een inkomensafhankelijke eigen bijdrage gevraagd. Aan de raad wordt tevens voorgesteld om de mogelijkheden voor het toepassen van een vermogenstoets te onderzoeken en dit verder uit te werken. Een ander voorstel is geen incidentele rolstoelen meer te verstrekken maar inwoners te verwijzen naar nog op te zetten rolstoelpools of inwoners er zelf één laten aanschaffen. Voor het gebruik van de regiotaxi wordt voorgesteld om de optie medereiziger te laten vervallen en het aantal maximaal te reizen zones vast te stellen op 900. Voor onderdelen van huishoudelijke hulp wordt onderzocht of het mogelijk is om deze goedkoper te organiseren. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan ramen wassen, was en strijkondersteuning. Ook wordt meer dan nu het geval is onderzocht in hoeverre het mogelijk is het eigen netwerk van inwoners in te zetten. Bij woningaanpassingen wordt de mogelijkheid van overwaarde van een woning in te brengen onderzocht. Op die manier kunnen inwoners de woningaanpassing zelf financieren. Ook wordt voorgesteld bij grote woningaanpassingen alleen woonunits in te zetten. Tot slot wordt voorgesteld om de kosten voor het medisch onderzoek voor een gehandicapten parkeerkaart niet meer te vergoeden.

Inspraak

De bezuinigingsmogelijkheden zijn besproken met de Wmo-raad. Zij kunnen zich vinden in de voorstellen van het college. Wel willen zij betrokken worden bij de concrete uitwerking van de voorstellen. Op 16 juni worden de voorstellen besproken in de raadscommissie Samenleving.