Provincie Limburg



Ontwikkeling popinfrastructuur Euregio in kaart gebracht

De Provincie Limburg heeft de mogelijkheden voor de toekomstige ontwikkeling van de popinfrastructuur in de Euregio in kaart laten brengen.

Dit is gebeurd door adviesbureau Signo & S, mede naar aanleiding van de Sterkte-Zwakte Analyse van Berenschot `Maastricht Culturele Hoofdstad 2018; een toets van de ambities van Maastricht en de Euregio' (Oktober 2010). De onderzoeksresultaten zijn inmiddels gestuurd naar de betrokken regio's en steden. De Stichting Popmuziek Limburg zal namens de Provincie Limburg met de betrokkenen in dialoog gaan over de mogelijke euregionale vervolgacties.

In de Analyse van Berenschot (Oktober 2010) werd gesteld dat er kansen liggen voor de vergroting van het popaanbod in de Euregio. Er werd in het rapport gepleit voor de komst van een nieuw Euregionaal poppodium in Zuid-Limburg. Dit was voor de Provincie Limburg aanleiding om de mogelijkheden verder te onderzoeken en dit te agenderen in de bestuurlijke overleggen met de steden en regio's.

Het onderzoek is gedaan voor de centrumgemeenten Sittard-Geleen, Heerlen, Maastricht, Hasselt, Luik en Aken en komt met concrete aanbevelingen voor verdere interculturele samenwerking op het gebied van popmuziek.

De belangrijkste aanbevelingen zijn:

* Ontwikkel tenminste 1 poppodium per regio (Luik, Hasselt, Aken, Zuid-Limburg) dat tegemoet komt aan een bovenregionale functie. Daarop berust de meerwaarde van euregionale samenwerking;
* Deze vier podia moeten aan elkaar verbonden worden. Daartoe moeten ze gelijkwaardig zijn in organisatievermogen, een eigen publiek en aanbod hebben, aan grensoverschrijdende communicatie doen en optimaal bereikbaar zijn;

* Ontwikkel in Zuid-Limburg een type A+ podium met een capaciteit van 1500 bezoekers. Een plek waar creatieve musici, bands of projecten zich verder kunnen ontwikkelen, versterken en verbinden.

De Stichting Popmuziek Limburg zal namens de Provincie Limburg met de betrokkenen verder in dialoog gaan over de mogelijke euregionale vervolgacties.


* Onderzoek Signos Popinfrastructuur Euregio