Stichting FOM 6 juni 2011

Spinozapremie 2011 voor Erik Verlinde

FOM-werkgroepleider prof.dr. Erik Verlinde heeft zojuist de NWO-Spinozapremie 2011 gekregen. Hij is één van de drie winnaars, die elk 2,5 miljoen euro te besteden krijgen aan onderzoek naar keuze. De premie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. vergroten FOM-werkgroepleider prof.dr. Erik Verlinde.

Eén van de winnaars van de NWO-Spinozapremie 2011. vergroten Figuur 1. Drie plaatsen waar de fysica van zwarte gaten een rol speelt.

Het centrum van melkwegstelsels, mogelijk bij de hoge energiebotsingen in de LHC, en, dankzij een recente doorbraak in snaartheorie, bij het verklaren van onbegrepen, in het laboratorium waargenomen, verschijnselen in quantummaterie.
Prof.dr. Erik Verlinde (1962), FOM-werkgroepleider en hoogleraar in de theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam, onderzoekt de bouwstenen van het heelal. Hij is een internationaal gevierd expert in de snaartheorie, een theorie die de zwaartekracht en de kwantummechanica samenvoegt. De referenten typeren Verlinde als creatief, vindingrijk en ambitieus.