Plan Nederland

Plan vecht tegen kinderhandel in Nepal

06 juni 2011

Duizenden Nepalese kinderen en jonge vrouwen worden jaarlijks verhandelt. Zij komen bijna allemaal terecht in de seksindustrie in India. Plan boekt resultaten in de strijd tegen deze mensenhandel, onder andere met het opzetten van zogenoemde waakzaamheidscommittees, bestaande uit vrouwen, kinderen en lokale politiemensen, die ouders en kinderen (vigilance committees).

Bijna zeshonderd van deze waakzaamheidscommittees werken inmiddels in het grensgebied van Nepal en India. De committees waarschuwen ouders en kinderen tegen de gevaren van mensenhandel en maken hen bewust van de werkwijze van mensenhandelaren. Ook onderscheppen de committees bij de grensovergangen mogelijke slachtoffers van mensenhandel en vangen hen op. Honderden kinderen en vrouwen zijn al op deze manier gered en ondergebracht in de opvanghuizen van Plan.

Kijk hier naar het filmpje over de waakzaamheidscommittees.

Missing Child Alert

In de strijd tegen kinderhandel gaan Plan in Nederland en de kindertelefoonorganisatie Child Helpline International dankzij de EUR 4,6 miljoen uit de Extra Trekking van de Nationale Postcode Loterij een Missing Child Alert-netwerk opzetten in de landendriehoek Bangladesh, Nepal, India.

De kans dat verhandelde kinderen worden teruggevonden en gerehabiliteerd en (netwerken van) kinderhandelaren worden opgespoord, neemt hierdoor aanzienlijk toe. In analogie met het Nederlandse Amber Alert, is het Missing Child Alert een grensoverschrijdend alarmeringssysteem met als doel verhandelde kinderen op te sporen en op te vangen en daders te straffen. Het Missing Child Alert biedt ook een meldpunt waar kinderen via een mobiele telefoon of andere communicatiemiddelen hulp kunnen inroepen.
""

Kinderrechtenorganisatie Plan

Plan is een internationale kinderrechtenorganisatie die werkt aan het realiseren van gelijke rechten en kansen voor meisjes en het verbeteren van de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes dezelfde rechten en kansen krijgen als jongens, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen.

Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 48 ontwikkelingslanden die de achterstelling van meisjes tegengaan en de levensomstandigheden en toekomstkansen van meisjes en jongens verbeteren en door wereldwijd op te komen voor kinderrechten, met de nadruk op de rechten van meisjes.
www.plannederland.nl
Contact
Plan
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
020 549 55 20