KNHS

Eerste competitiepunten ook voor Cizandro
6 juni 2011
Brandy Harry v Middelaar 2011

Afgelopen donderdag won KWPN dekhengst Cizandro van combinatie Den Otter/Van Manen in Bennekom nog de nieuwelingenklasse, twee dagen later in Roden kon hij tevens de eerste tien competitiepunten incasseren. In Roden had de organisatie een aanpassing in het tijdschema doorgevoerd, waardoor halverwege de middag begonnen werd en in de loop van de avond het programma eindigde. Gezien de publieke belangstelling, een juiste keuze. Naast de nationale tuigpaarden, waren ook de Noordelijke categorie vier tuigpaarden vertegenwoordigd en de nationaal uitkomende Friezen voor de sjees.

In de competitierubriek was Cizandro nu iets minder constant dan in Bennekom, maar hij wist nog steeds een overtuigende indruk achter te laten. Voor Business van Gerrit Egberink en gereden door Lambertus Huckriede was de tweede plaats, als derde werd opgesteld, na het overrijden, Clemensday van Appie Steen die werd gereden door Egbert Emmink. In de ereklasse was opnieuw de uitzonderlijk bewegende en veel houding tonende Unaniem van Anneke en Lambertus Huckriede heer en meester. In de ereklasse was het Sunlight van stal Haarsma die dankzij een indrukwekkend front en prima bewegingen tweede werd, gevolgd door Freek Saris met Optimaal die ook in beste vorm is. Optimaal was samen met Balans overigens opnieuw de indrukwekkende winnaar van de ereklasse tweespannen. In de kleine rubriek damesklasse was het Woudloper van Alberd van Dijk met Martine Lucas die tweede werd, gevolgd door Allette Brouwer met haar Tirano. Met minimaal verschil won Brandy met Harry van Middelaar het in de lage limiet van Atleet in handen van Henk Hammers en was het Waldemar met Robbie van Dijk die in de hoge limiet die Besterly Amadeus van Leendert Veerman juist wist voor te blijven.

In de limietklasse tweespannen won het kampioensspan Bex en Tyroon van Alberd van Dijk, die dit seizoen nationaal starten, de limietklasse voor tweespannen. Omdat dit nog een jong span is met weinig winstpunten, kunnen ze nationaal in de limietklasse starten. Wander en Cognac van Ulle Haarsma waren in deze klasse goed voor het rode lint. Ook in de ereklasse tweespannen had het lint van Haarsma deze kleur. Daarin startte hij met Celebration en Zavanno.

Voor de Noordelijke tuigpaardrijders is de nieuwelingenklasse de hoofdrubriek in Roden. Ook dit jaar waren er weer een aantal nieuwe paarden met veel tuigpaardaanleg. De winst ging na de finale met zes combinaties, naar Carlijn (v. Patijn) van Harm Jan Veenstra en Lammert Tel, gereden door Harm Jan. Deze vos heeft een mooi silhouet en beweegt met veel ruimte. Wim Cazemier reed zijn eigen fokproduct Corita (v. Waldemar) naar de tweede plaatst, gevolgd door Cetrienes (v. Vulcano) van Ronnie Beuving.

De rubrieken voor de Friese tuigers zijn doorgaans dichtbevolkt. De grootste rubriek telde nu acht deelnemers en dat had ermee te maken dat deze dag tevens het regionale concours te Pingjum werd verreden. Bij de rijders met Friezen zijn er een aantal die zowel nationaal als regionaal uitkomen, dus waren de paarden deze dag wat meer verspreid dan anders. Toch viel er genoeg te genieten, zoals ook weer in de competitierubriek. Voor hen was dit inmiddels al de derde wedstrijd. Een nieuwe winnaar diende zich aan en wel in de persoon van Bommelsteyns Wessel (v. Hinne) van de gelijknamige stoeterij en gereden door Sybren Minkema. Wessel liet een aansprekende verrichting zien en wist daarmee Ulrig PJ (v. Fabe) van Pieter Wijbenga en Jeannet Van de Ark, gereden door Udo de Haan, voor te blijven. De winnaar van de eerste wedstrijden moest deze ronde genoegen nemen met de derde plaats en dat is Egberdinas Tjardo (v. Time) van Gerrit Soepenboer, die nu weer gereden werd door Suzan Bouwman.

George Borkent deed in Roden goede zaken door zowel de limietklasse als ook de ereklasse te winnen en hij deed dat met de paarden van Ben Nijhof. In de limietklasse spande hij Tom van de Gonda voor de sjees, die zijn grote vermogen weer rijkelijk toonde. Plaats twee was hierbij voor Pieter Paul van Frits de Jong en plaats drie werd behaald door Lieuwe van Bauke de Boer. In de ereklasse reed George Renso van de Elsenerhof naar de winst en werd Nielson fan Kippenburg met Jolanda Schreuder tweede, gevolgd door stalmaat Jaring fan Bokkum met Sybren Minkema. Jaring was samen met Lieuwe in handen van Baukde Boer bij de tweespannen goed voor plaats één. Nielson had in deze rubriek gezelschap van Jesse R en ze eindigden met Sybren Minkema op plaats twee. Pieter Paul en Yarich K van Frits de Jong moesten het in de tweespanrubriek doen met een derde plaats, maar waren bij de langspannen wel goed voor de overwinning. Jaring en Nielson tekenden in dit geval voor plaats twee, Ulrig PJ en Tjeerd van de Brink waren gereden door Udo de Haan de winnaars van het brons. Uiteraard ontbrak de damesklasse niet in Roden en daarin was Jesse R, gereden door Jolanda Schreuder, spekkoper. Pieter Paul met Setske de Jong werd tweede en Maiko in handen van Klaasje Riemersma eindigde als derde.

Tekst: Rijk van Vulpen

UITSLAGEN, 4 juni RODEN

FRIEZEN cat 2
Competitie

1. Bommelsteyns Wessel, st. Bommelsteyn, S. Minkema
2. Ulrig PJ, Wijbenga/v.d.Ark, U. de Haan

3. Egberdinas Tjardo, G. Soepenberg, S. Bouwman

Limietklasse

1. Tom v.d. Gonda, B. Nijhof, G. Borkent

2. Pieter Paul, F. de Jong

3. Lieuwe, B. de Boer

Ereklasse

1. Renso v.d. Elsenerhof, B. Nijhof, G. Borkent
2. Nielson fan Kippenburg, J. Schreuder

3. Jaring fan Bokkum, S. Minkema

Damesklasse

1. Jesse R, J. Schreuder

2. Pieter Paul, S. de Jong

3. Maiko, K. Riemersma

Tweespan

1. Lieuwe/Jaring, B. de Boer

2. Jesse/Nielson, S. Minkema

3. Pieter Paul/Yarich, F. de Jong

Tandem

1. Pieter Paul/Yarich, F. de Jong

2. Jaring/Nielson, S. Minkema

3. Ulrig/Tjeerd, U. de Haan

TUIGPAARDEN cat 2
Competitie

1. Cizandro, v. Manen/den Otter, R. v. Dijk
2. Business, G. Egberink, L. Huckriede

3. Clemensday, A. Steen, E. Emmink

Lage limietklasse

1. Brandy, Brandy Consortium, H. v. Middelaar
2. Atleet, Cazemier/v. Manen, H. Hammers

3. Netters Any Time, J. Westenberg

Hoge limietklasse

1. Waldemar, gebr. v. Manen, R. v. Dijk

2. Besterly Amadeus, L. Veerman

3. Celebration, T. Haarsma

Ereklasse

1. Unaniem, L. Huckriede

2. Sunlight, U. Haarsma

3. Optimaal, F. Saris

Damesklasse

1. Unaniem, A. Huckriede

2. Woudloper, M. Lucas

3. Tirano, A. Brouwer

Tweespan limietklasse

1. Bex/Tyroon, A. v. Dijk

2. Wander/Cognac, U. Haarsma

3. Besterly Amadeus/- Zuwalda, L. Veerman

Tweespan ereklasse

1. Optimaal/Balans, F. Saris

2. Celebration/Zavanno, U. Haarsma

3. Heraut/Rinkier, J. Jordans