Watersportverbond - KNWV

North Sea Race 2011 werd een zware beproeving

maandag 6 juni 2011

De North Sea Race 2011 van 4 juni, onderdeel van de Delta Lloyd North Sea Regatta, werd een zware beproeving voor de 85 deelnemende jachten. De sterke noordoostenwind maakte er een lange aan-de-windse oversteek van Harwich naar Scheveningen van. De Humphreys 54 van Richard Matthews (GBR) pakte de line honours.

Tonnerre de Breskens van Piet Vroon kwam als derde binnen, maar won op handicap het IRC-klassement. In de ORC ging de overallzege naar de Solid Blue Grand Soleil 45 van Auke van der Zee.
Â
"Het was koud en het was alleen maar stampen op de golven", was gisteren ongeveer de meeste gehoorde opmerking op de steiger in Scheveningen. Alleen na het ronden van de MSP-boei voor IJmuiden kwam de spinnaker eraan te pas voor de laatste mijlen naar de finish.

Na de kopgroep van Tonnerre, Oystercatcher en Pleomax volgde een gat van ongeveer drie uur. In deze volgorde eindigde het drietal in de IRC Overall. 's Avonds om 23.19 uur Nederlandse tijd kwam de laatste deelnemer over de eindstreep, de Strata 6.

Doorzettingsvermogen beloond
De Tonnerre de Breskens pakte tevens de eindzege in de IRC 1. Op de tweede plaats eindigde de Pacha Salona 42 van David de Graaf, met aan boord grotendeels het team van E-mission. Na problemen met de carbon roerkoning op de start van de Vuurschepenrace strookte de bemanning de mouwen op. Onder leiding van schipper Erik van Vuuren werd de boot weer wedstrijdklaar gemaakt en alsnog naar Harwich gevaren.

Van Vuuren: "Kort na de start van de North Sea Race hadden we nog wel even een euvel met een gebroken genuaval. Daardoor verloren we de aansluiting met de kopgroep. Dat hebben we met tactisch varen
ingehaald. Er moest heel duidelijk een keuze worden gemaakt in het kruisrak richting Smith Knoll. Of je bleef op zee om een winddraaiing naar rechts op te vangen. Wij waren ervan overtuigd dat we die al een beetje hadden gehad, dus dat we veel eerder richting Smith Knoll moesten gaan."

In het ORC-veld kwam de Nederlandse Solid Sue Grand Soleil 45 van Auke van der Zee als overall en ORC 1 winnaar naar voren. Tweede overall werd Rosetta from the Rocks van Radboud Crul, gevolgd door de Redan van Hein van Schaik.

Miles 4 Justice
Nieuwkomer Miles 4 Justice van Geert-Jan en Carry Knoops gooide hoge ogen. De één week oude Dehler 41 eindigde in de North Sea Race als derde in de IRC 1. "Het is boven verwachting gegaan", blikt Geert-Jan Knoops terug.

Aanstaande vrijdag 10 juni barst de Delta Lloyd North Sea Regatta pas echt los voor de Haagse kust. Vier dagen lang wordt er op de Noordzee sportief gestreden en is het op de wal genieten van live muziek.Â

Totale uitslagen per klasse.