Amsterdam en Hillegom winnen prijs voor beste roze emancipatiebeleid

Persbericht van MOVISIE

Vanmiddag ontvingen burgermeester Van der Laan en wethouder Andrée van Es van Amsterdam uit handen van minister Van Bijsterveldt van OCW de Lantaarnprijs 2011, de tweejaarlijkse prijs voor gemeente met het beste roze emancipatiebeleid. De Gouden Zaklantaarn 2011 voor kleine(re) gemeenten ging naar Hillegom. MOVISIE is positief over het lokale roze beleid. Senior onderzoeker Judith Schuyf: "We zien dat het beleid ingezet door het vorige kabinet zijn vruchten afwerpt".

De prijs werd uitgereikt op basis van het onderzoek dat MOVISIE deed naar het lokale emancipatiebeleid voor lesbische vrouwen, homo's, biseksuelen en transgenders (ook wel: LHBT's). Amsterdam scoorde het best in het onderzoek. Senior onderzoeker Judith Schuyf: "De kracht van het homo-emancipatiebeleid van Amsterdam is dat deze stad zich op alle niveaus inzet om discriminatie van LHBT's tegen te gaan en de veiligheid te bevorderen. Er is een hele goede samenwerking tussen de gemeente, de LHBT-belangenorganisaties, maatschappelijke organisatie en actieve burgers." Hillegom krijgt de Gouden Zaklantaarn 2011 omdat zij als kleinere gemeente al enkele jaren consequent en structureel aandacht hebben voor LHBT's in het gemeentelijk beleid.

Belangrijkste onderzoeksresultaten
Aan de vierde monitor lokaal LHBT-emancipatiebeleid deden 136 gemeenten mee. Het aantal gemeenten met specifiek LHBT-beleid is verdubbeld ten opzichte van 2008. Ruim de helft (52%) van de respondenten zegt dat er soms specifieke beleidsmaatregelen nodig zijn. Ruim een derde (34%) geeft aan bij algemeen beleid rekening te houden met LHBT's. Er is meer aandacht voor jongeren en onderwijs dan in 2008. Veiligheid van LHBT's en zorg voor roze ouderen blijven een aandachtspunt. Schuyf concludeert: "We zien dat meer gemeenten aandacht hebben voor LHBT's. Het beleid ingezet door het vorige kabinet werpt vruchten af. De inspanningen van de 18 Koplopergemeenten hebben ook effect in andere gemeenten."

De roze gemeentegids
De resultaten van de vierde monitor lokaal LHBT-emancipatiebeleid zijn gebundeld in De roze gemeentegids, samen met adviezen aan gemeenten over hoe zij LHBT-emancipatiebeleid kunnen vormgeven. De publicatie bestrijkt alle relevante gemeentelijke terreinen, zoals Wmo, ouderen, jongeren, migranten, veiligheid, onderwijs en sport. In de publicatie staan concrete voorbeelden, tips, achtergronden, feiten en cijfers.

De roze gemeentegids is geschreven door Judith Schuyf en Juul van Hoof, ISBN 978-90-8869-073-0, pagina's 172, prijs 17,50 euro (excl. verzendkosten), bestellen of downloaden via www.movisie.nl/publicaties.

*




Razende Robot Reporter