Rijksvoorlichtingsdienst

Ministerie van Infrastructuur en Milieu concentreert activiteiten

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat de beleidsactiviteiten concentreren in drie directoraten-generaal (DG), te weten een DG-Ruimte en Water, een DG-Bereikbaarheid en een DG Milieu en Internationale Coördinatie. Vanuit deze drie DG's zal het ministerie de focus richten op bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid. De medewerkers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn hierover vandaag geïnformeerd.

De keuze voor een compactere organisatie draagt bij aan een ministerie dat effectiever en slagvaardiger beleid kan maken. Daarbij zullen resultaatgericht werken en het verwerven van draagvlak kenmerkend zijn voor de aanpak van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In het DG-Ruimte en Water worden alle activiteiten gebundeld die gaan over de inrichting van onze ruimte, inclusief inrichting van de Noordzee en het Deltaprogramma. In lijn met het bestuursakkoord water zal ook het beleid voor de drinkwatersector en de waterketen in dit DG verenigd zijn. Alle werkzaamheden voor infrastructuur en de manier waarop Nederland zich verplaatst via land, via het water en via de lucht wordt samengebracht in het DG Bereikbaarheid. In het DG Milieu en Internationale Coördinatie komen alle activiteiten op het terrein van milieu, emissies, normstelling voor water , kaderstelling voor externe veiligheid en duurzaam transport bij elkaar samen, inclusief de internationale coördinatie.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu staat -evenals overige ministeries- voor de opgave om de kosten voor personeel en organisatie te verminderen. Voor de beleids-dg's van het ministerie van Infrastructuur en Milieu betekent dit concreet dat de kosten met 25% moeten worden gereduceerd. In 2018 moeten de kosten met 316 miljoen euro structureel zijn teruggebracht. Met de keuze om de organisatie van vijf directoraten-generaal terug te brengen naar drie directoraten- generaal wordt een belangrijke stap gezet op weg naar een effectiever en slagvaardiger werkend ministerie.

Aan de drie nieuwe directoraten-generaal zal nu verder invulling worden gegeven door respectievelijk Chris Kuijpers voor het DG Ruimte en Water, Lidewijde Ongering voor het DG-Bereikbaarheid en Bernard ter Haar voor het DG-Milieu en Internationale Coördinatie.


Noot voor de redactie,