Partij voor de Dieren


Tijdelijk verbod op drie bestrijdingsmiddelen

06-06-2011

Staatssecretaris Bleker heeft aangekondigd drie bestrijdingsmiddelen tijdelijk te verbieden omdat ze mogelijk bij dragen aan de bijensterfte. Dit is een eerste resultaat van de aangenomen motie van de Partij voor de Dieren die de regering opriep de toegelaten bestrijdingsmiddelen opnieuw te testen op de effecten op bijen. Het is voor het eerst dat Bleker producten uit de markt haalt omdat ze te gevaarlijk zijn voor bijen, en daarmee lijkt een eerste stap gezet in het uitbannen van deze superinsecticiden.

Het tijdelijke verbod is vandaag (6 juni) ingegaan. Als er in september niet is aangetoond dat de middelen toch wél veilig gebruikt kunnen worden, zonder dat de bijen daar schade van ondervinden, zullen de middelen ook verboden blijven. Het gaat om de volgende bestrijdingsmiddelen:
Provado Garden, tegen bladluizen en witte vlieg bij kuip en potplanten, Admire N tegen bladluizen en witte vlieg bij siergewassen en fruitgewassen, en Gazon-Insect tegen emelten en engerlingen in gazons. De middelen bevatten allemaal imidacloprid, dat zeer giftig is voor bijen. De Partij voor de Dieren verzet zich met kracht tegen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en wil een verbod op al het landbouwgif.

Opvallend is dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) tegen dit verbod was. Dit college moet de veiligheid van de bestrijdingsmiddelen toetsen. Volgens dit college is er niets aan de hand als mensen maar de giftige middelen gebruiken zoals het etiket het voorschrijft. De Partij voor de Dieren wees er al eerder op dat dit in de regel niet gebeurt, waardoor het gebruik van deze middelen een groot gevaar vormt voor bijen en andere bestuivers. Staatssecretaris Bleker onderkent nu gelukkig dat de gebruiksvoorschriften niet opgevolgd worden en dat dit ook niet te handhaven is.

Het verbod op deze bestrijdingsmiddelen is volgens de Partij voor de Dieren een kleine stap in de goede richting. Esther Ouwehand: "Wij vinden dat alle bestrijdingsmiddelen, en zeker de middelen die imidacloprid bevatten, zo snel mogelijk verboden moeten worden. Niet alleen voor particulieren, maar ook zeker voor boeren die deze middelen op grote schaal gebruiken. Dit verbod voor particulieren is een goed begin, maar er is nog een lange weg te gaan".

De Partij voor de Dieren is een e-mailactie gestart waarmee burgers een oproep kunnen doen aan tuincentra om de giftige bestrijdingsmiddelen uit de handel te nemen.

Op 7 september vergadert de Kamer weer over bijensterfte.