Gemeente De Bilt



1-06-2011

De markt aan de Planetenbaan in Bilthoven dingt mee naar de titel `Beste Markt van Nederland 2011'. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) organiseert de verkiezing met als belangrijkste doel: zorgen dat de warenmarkt verder professionaliseert, zodat consumenten in de toekomst naar de markten blijven komen. De jury was zeer enthousiast over de hoge kwaliteit van de inzendingen. Punten waarop de jury heeft gelet zijn: basisinfrastructuur van de markt, inrichting, wisselwerking met de omgeving, afstemming op de consument, organisatie en communicatie.

De markt in de gemeente De Bilt is een gemengde markt, met 40 food en non-food kramen. Er is veel aandacht voor klanten op de markt die elke vrijdag wordt gehouden van 9.00 tot 15.00 uur. Er worden regelmatige leuke acties gehouden (Pasen, Sinterklaas, Kerst) en er is jaarlijks een marktdag met thema. De markt is meer dan winkelen. Voor velen is het een belevenis, een uitje; lekker ontspannen en in een gezellige sfeer boodschappen doen, en vaak nog goedkoop ook. De markt in Bilthoven onderscheidt zich van andere markten door het complete aanbod, de kwaliteit van de waren, de overzichtelijkheid (niet groot, maar zo goed als alles wat je verwacht is er) en de zorgvuldigheid waarmee de markt wordt georganiseerd. Zo is de marktmeester altijd aanwezig om de zaak goed te regelen en alles netjes te houden.

Op weg naar de titel

Na een eerste selectieronde zijn negen markten genomineerd die doorgaan naar de volgende ronde van de verkiezing `Beste Markt van Nederland 2011'. De genomineerden zijn: Bilthoven, Dordrecht, Emmen, Etten -Leur, Goes, Maastricht, Olst, Panningen en Zevenaar. In de eerste selectieronde heeft de jury de kwaliteit van de warenmarkten beoordeeld op basis van een ingevulde vragenlijst. De jury was zeer enthousiast over de hoge kwaliteit van de inzendingen. Punten waarop de jury heeft gelet zijn: basisinfrastructuur van de markt, inrichting, wisselwerking met de omgeving, afstemming op de consument, organisatie en communicatie. In de tweede selectieronde volgt een beoordeling op locatie. Op maandag 27 juni maakt de jury de drie markten bekend die doorgaan naar de finale van de verkiezing `Beste Markt van Nederland 2011'. Deze drie finalisten krijgen van het HBD een feestje op de markt aangeboden. De jury bezoekt deze markten na de bekendmaking nogmaals. Om tot de juiste keuze te komen worden op de drie overgebleven markten enquêtes gehouden onder kooplieden en bezoekers van de markt. De winnende markt ontvangt behalve de titel ook een promotiebudget ter waarde van EUR 5.000,-.