Universiteit van Tilburg

Onderzoek

Compensatiehandel geen oplossing voor elektriciteitsmarkt

06 juni 2011 - 42 keer bekeken - Marktordening

Compensatiehandel lost de congestie op de elektriciteitsmarkt, die zich in verschillende Europese regio's voordoet, wel op, maar is niet noodzakelijk de meest efficiënte manier daarvoor. Dat toont wetenschappelijk onderzoek van universitair hoofddocent Bert Willems van Tilburg University en Justin Dijk van de Vrije Universiteit Amsterdam aan.

De Nederlandse overheid is voorstander van de zogenoemde compensatiehandel, waarbij partijen door de netwerkbeheerder worden betaald om hun productie te verminderen en zo filevorming op het net te voorkomen. Compensatiehandel is een veelgebruikte methode tegen congestie, maar de wetenschappers tonen aan dat marktsplitsing beter zal werken.

,,Het is veel beter om te werken met het zogenoemde `nodal pricing', te vertalen als marktsplitsing, zoals dat bijvoorbeeld in Noorwegen wordt toegepast. Het is wellicht wat ingewikkelder dan compensatiehandel, maar nieuwe competetieve spelers treden dan toe waar ze het meeste nodig zijn. En dat is uiteindelijk gunstig voor de prijs die de gebruiker moet betalen'', aldus de Tilburgse onderzoeker Willems.

Tuinbouwsector
,,In Nederland staan onder meer de tuinbouwsector en windmolenbedrijven te trappelen om toe te treden tot de markt. Als iedereen zomaar op het elektriciteitsnet zou mogen met zijn geproduceerde stroom, ontstaan grote verstoppingen. Dat gebeurt nu ook al op bepaalde tijdstippen en in bepaalde gebieden. Een netbeheerder zoals TenneT moet ervoor zorgen dat de zaak niet hopeloos vastloopt'', legt Willems uit.

Subsidie
Willems en Dijk stellen vast dat compensatiehandel impliciet subsidie betekent voor bedrijven om toe te treden tot de elektriciteitsmarkt in gebieden met een productieoverschot. ,,Als er geen sprake is van congestie heeft dat een positief effect op de kracht van de markt, maar subsidiëren van toetreden is sociaal gezien ongewenst in gebieden waar sprake is van een algemeen surplus'', aldus de onderzoekers.

Prijzen
Marktsplitsing is volgens Willems veel efficiënter. ,,Het zorgt voor optimaal gebruik van het transmissienetwerk met daarbij een efficiënte prijsprikkel voor bedrijven, wat effectieve competitie in de hand werkt. Uiteindelijk is dat voor alle partijen beter, van beheerder en producent tot aan eindafnemer. Het enige bezwaar zou kunnen zijn dat consumenten bij marktsplitsing verschillende prijzen voor stroom gaan betalen, afhankelijk van het gebied waar ze wonen. Dat zou politiek gevoelig kunnen liggen. Aan de andere kant: politici verwachten toch ook niet dat een biertje in het hele land overal hetzelfde kost?'', aldus Willems.