Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Stichtse Vecht toekomstbestendig en financieel duurzaam

Collegeprogramma: realisme in ambities

Het college van B&W van Stichtse Vecht wil in de huidige collegeperiode nieuwe ambities realiseren en de gemeente toekomstbestendig maken, ook financieel. Dat blijkt uit het Collegeprogramma 2011-2014. Om de ambities te realiseren wil het college extra geld uittrekken. Ook wil het college komen tot een heroverweging op de strategische positie en taken van de gemeente.

Collegeprogramma 2011- 2014: ambitieus, toekomstbestendig en realistisch

Stichtse Vecht is modern en klassiek, het buiten van de Randstad en gevormd door kernen met een eigen karakter. Vanuit die kenmerken kiest het college in het collegeprogramma voor een positie als krachtige, inspirerende en betrouwbare partner in de regio, op het gebied van ruimtelijk beleid, verkeer, economie en recreatie. Op het terrein van duurzaamheid wil het college van B&W een voortrekkersrol spelen. Dit stelt eisen aan bestuur en organisatie, zowel in het strategische vermogen als in een gezonde (bestuurs)cultuur. De `groene buffer' tussen Amsterdam en Utrecht moet behouden blijven.

Burgemeester Van 't Veld: "Tijdens de bezoeken in de kernen heeft het college gezien dat inwoners mondig en goed georganiseerd zijn en zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor hun omgeving. We willen daarom de kracht van de samenleving benutten en beleid zo veel mogelijk samen met inwoners, bedrijven en regionale partners, vormgeven." Bij het realiseren van het collegeprogramma let het college steeds op de duurzaamheid of toekomstbestendigheid van de gekozen oplossingen. Of het nu gaat om milieu of om financiën. Het college wil geen problemen doorschuiven naar de volgende generatie. Wel realiseert het college zich dat gemeente nog volop in opbouw is en dat niet alles tegelijk kan worden gerealiseerd. Daarom zijn speerpunten benoemd die gefaseerd worden uitgewerkt.

Speerpunten collegeprogramma

Voorop staat voor het college een kwalitatief goede, snelle en transparante dienstverlening aan de inwoners, ondermeer door de inrichting van een Klant Contact Centrum en het vastleggen van servicenormen.
Duurzaamheid staat centraal en daarom ondergaan alle beleidsplannen een duurzaamheidtoets. Woningbouw moet levensloopbestendig zijn. Een nieuwe woonvisie moet ook aandacht schenken aan starters of senioren; een verkeersvisie zal inzetten op mobiliteit en veiligheid. De kwaliteit van de leefomgeving moet behouden blijven of verbeteren.

Sociale cohesie en participatie van inwoners zijn belangrijk. Dat uit zich in de gebiedsgerichte plannen voor de kernen. Er komt een integraal Veiligheidsplan. Ingezet wordt op een adequaat scholenbestand voor de kernen en een samenhangend pakket aan voorzieningen op het terrein van zorg en welzijn. Sportdeelname wordt gestimuleerd. Er wordt een visie voorbereid op jeugdbeleid en op de onderbrenging van de jeugdzorg bij de gemeente. Er komt een plan voor duurzame huisvesting van de gemeente, in samenhang met het Nieuwe Werken.

Heroverwegen in gesprek met de samenleving

Vanaf 2012 wil het college met een duurzaam sluitende begroting werken. Daarom start het college een zogenaamde strategische heroverweging, waarbij keuzes gemaakt moeten worden over de gemeentelijke taken en ambities. Het college wil dat participatief doen, samen met de inwoners, bedrijven en instellingen. "We vragen hen mee te denken over bezuinigingsmogelijkheden, bijvoorbeeld door bepaalde gemeentelijke taken te schrappen of anders uit te voeren", aldus het college. Het participatietraject start rond de zomer met het inventariseren van ideeën.