Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 6 juni 2011

Prestigieuze Spinozapremie voor UvA-wetenschappers Patti Valkenburg en Erik Verlinde

Gepubliceerd op 6 juni 2011

Communicatiewetenschapper Patti Valkenburg en theoretisch natuurkundige Erik Verlinde ontvangen de NWO-Spinozapremie 2011, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Dat heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) op maandag 6 juni bekendgemaakt. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro, vrij te besteden aan onderzoek naar keuze.

NWO kent de Spinozapremie toe aan Nederlandse onderzoekers die zowel nationaal als internationaal tot de absolute top van de wetenschap behoren. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze premie voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De laureaten zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren. In totaal worden er dit jaar drie Spinozapremies uitgereikt. Naast Valkenburg en Verlinde ontvangt Astronoom Heino Falcke van de Radboud Universiteit Nijmegen de prijs.
mw. prof. dr. Patti Valkenburg, medewerker FMG, hoogleraar Communicatiewetenschap, foto Jeroen Oerlemans

Patti Valkenburg

Prof. dr. P.M. (Patti) Valkenburg (1958), hoogleraar Jeugd en Media aan de UvA, doet grensverleggend onderzoek naar jongeren en de media. Zij ontwikkelde een uniek interdisciplinair vakgebied op de grenzen van de pedagogiek, psychologie en communicatiewetenschap. Valkenburg is de meest productieve en een van de meest geciteerde communicatiewetenschappers in Europa.

Valkenburg bestudeert onder andere de gevolgen van internetgebruik op het sociale leven van kinderen en tieners. Ook onderzoekt ze hoe mediagebruik, genetische aanleg, gezin en vrienden van invloed zijn op de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden, ADHD en agressie. Ook maatschappelijk is Valkenburg actief. Zo stond ze aan de wieg van de `Kijkwijzer' en schreef ze meerdere boeken over jeugd en media, waaronder Vierkante Ogen en Beeldschermkinderen.

Valkenburg begon pas op haar dertigste met een academische studie (pedagogiek) aan de Universiteit Leiden, waar zij binnen twee jaar cum laude afstudeerde. In 1995 promoveerde ze - eveneens cum laude - aan de Universiteit Leiden. Sinds 1995 is Valkenburg verbonden aan de UvA, sinds 1998 als hoogleraar Jeugd en Media. In de twaalf jaar daarna heeft Valkenburg haar onderzoeksgroep uitgebreid van 1 (zijzelf) tot 22 onderzoekers, uitsluitend met extern verworven geld. Haar onderzoekscentrum Center of Research on Children, Adolescents, and the media (CCAM) is wereldwijd het grootste in zijn soort. In 2011 benoemde de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA Valkenburg vanwege haar uitzonderlijke onderzoekskwaliteiten tot faculteitshoogleraar.