Rijksoverheid

Ambitieuze ondernemers groeien samen sneller

Nieuwsbericht | 06-06-2011

Ondernemers die begeleid worden bij het realiseren van hun groeiambities en daarover met elkaar in gesprek blijven, presteren beter dan zonder ondersteuning. Dat blijkt uit een evaluatie van het programma 'groeiversneller'. De resultaten worden maandag 6 juni 2011 bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst van 300 ondernemers met groeiambities.

Stille revolutie

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie noemt de resultaten hoopvol. 'Ondernemerschap maakt in Nederland een stille revolutie door, aan ondernemerszin geen gebrek,' aldus de minister. 'Maar er zijn relatief weinig bedrijven die doorgroeien naar de multinationals van morgen, dat kan nog beter.'

Groei in buitenland

Uit de evaluatie blijkt dat ondernemers die in 2009 aan het programma 'groeiversneller' begonnen, in dat jaar 22 procent meer omzet maakte dan ondernemers in de controlegroep. Ook de gemiddelde toename van het aantal medewerkers (+ 8 procent) is veelzeggend. Daarnaast lieten de deelnemende ondernemers meer groei in het buitenland zien (+ 55 procent) en gaven ze meer uit aan innovatie en productontwikkeling (+ 45 procent).

Toekomstplan

Het programma `groeiversneller' is een initiatief van het ministerie van EL&I en richt zich op bedrijven met een omzet van enkele miljoenen euro's. Het streven is om deze bedrijven binnen vijf jaar door te laten groeien naar een omzet van twintig miljoen euro. Ondernemers stippelen onder begeleiding een toekomstplan uit, wat ervaren wordt als een goede stok achter de deur.

Het programma wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband tussen PwC, AKD Advocaten & Notarissen, de Baak, Philips Innovation Services en het platform voor groeibedrijven Port4Growth. Het programma loopt nog tot 2013. Inmiddels nemen meer dan honderd ondernemers deel aan het programma.