Ondernemers: naar gemoderniseerde en goedkopere schappen

Persbericht van VNO-NCW

DEN HAAG, 6 JUNI 2011- De product- en bedrijfschappen zijn toe aan grondige modernisering en moeten zich volledig richten op kerntaken voor versterking van de economie. Hierdoor kan de algemene heffing voor alle ondernemers in de betreffende sector met 40 procent naar beneden.

Dat schrijven de ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland in een vandaag verschenen visie op de toekomst van de Publiek Rechtelijke Bedrijfsorganisatie (PBO). In september komt het kabinet met een visie op de toekomst van de PBO. De schappen, bestuurd door werkgevers en bonden, kunnen via verplichte heffingen en verordeningen maatregelen treffen voor alle ondernemingen in een sector.

De schappen (thans 17) waren ooit bedoeld om in gezamenlijkheid (werkgevers, bonden en overheid) de economie in de jaren na de Tweede Wereldoorlog weer vaart te geven. Dit nationale, hiërarchisch vorm gegeven sociaal-economisch bestel ligt achter ons. De schappen moeten zich nu ook aanpassen en bijdragen aan de versterking van onze sterk internationaal georiënteerde markteconomie, en zich richten op kwaliteit, innovatie, bevordering van ondernemerschap en duurzaamheid. Dit sluit nauw aan bij het 'topsectorenbeleid' dat in de steigers staat. Verder moeten de schappen zaken ter hand nemen die sterk zijn verbonden met kerntaken van de overheid zoals veiligheid, gezondheid, bestrijding van dier- en plantziekten en uitvoering van EU-regelgeving.

De schappen blijven in de optiek van de ondernemingsorganisaties mede bestuurd worden door vakbonden. Gelet op de nieuwe kerntaken ligt een verschuiving in de fifty-fiftyverhouding van de zetels voor de hand. Toelating van enige ongeorganiseerde ondernemers en werknemers is eveneens denkbaar. De schappen mogen niet fungeren als een extra onderhandelingstafel naast de CAO-tafel. Dat is een zaak van private partijen, evenals lobby en belangenbehartiging.

Organisatie info:

VNO-NCW

Voor meer inform atie:
VNO-NCW, Roelf van der Kooij, 06 51284588
MKB-Nederland, Mieke Ripken, 06 11351727
LTO Nederland, Jack Luiten 06 5373 6017