Politie Hollands Midden

Rijn- en Veenstreek - Diefstal door middel van babbeltrucs

Rijn- en Veenstreek, 06-06-2011 o Vrijdagavond 3 juni vond een diefstal plaats in een woning aan de Willem Kloosstraat in Hazerswoude-Rijndijk door middel van een babbeltruc. Twee vrouwen belden aan bij de bejaarde bewoner en boden een taart aan, omdat ze nieuwe bewoners waren.

De bewoner liet de vrouwen binnen, omdat de dag daarvoor één van de vrouwen al met hem had kennisgemaakt. Die dag was de vrouw in het gezelschap van een andere vrouw en vertelde toen dat ze terug zouden komen met taart.

De bewoner en de vrouwen gingen naar de woonkamer en op een gegeven moment liep één van de vrouwen even weg. Waarschijnlijk heeft de vrouw de deur opengezet voor een derde persoon. Enige tijd later, toen de vrouwen al waren vetrokken, ontdekte de bewoner dat zijn kluis met geweld was opengebroken.

Dezelfde vrijdag belde een vrouw s middags aan bij een bejaarde bewoonster van een woning aan de Ouvertureweg in Alphen aan den Rijn. Eveneens met een smoes wist de gezette vrouw van ongeveer 55 jaar de woning binnen te komen. Ongezien wist de vrouw geld te stelen. Zij droeg een zwarte jas, een zwarte rok en een gele blouse.

In Koudekerk aan den Rijn belden twee vrouwen ook aan bij een bewoonster aan de Foreeststraat en bij een bewoner aan de Ridderhoflaan. De vrouwen werden hier niet binnengelaten.

Donderdagavond 2 juni was een bewoonster van een woning aan de Preludeweg in Alphen slachtoffer van twee meisje van tussen de 15 en 18 jaar. Volgens de meisjes kwamen ze kennismaken omdat ze om de hoek kwamen wonen. Terwijl één meisje de vrouw aan de praat hield, liep de ander steeds tussen hal en woonkamer. De bewoonster zag even later haar handtas op de trap staan en vertrouwde het niet. De meisjes gingen er uiteindelijk vandoor. Er lijkt vooralsnog niets te zijn weggenomen.

Babbeltruc De politie wijst erop dat er al meerdere diefstallen in de regio zijn gepleegd door vrouwen die een taart aanboden aan vooral bejaarde bewoners. De politie waarschuwt bewoners voor deze zogenaamde bezoekers. Vaak hebben deze onbekende bezoekers een dubbele agenda en proberen ze ongezien waardevolle spullen zoals portemonnees en tassen weg te nemen. De politie adviseert ongewenst bezoek buiten de deur te houden en of hun verhaal te controleren.

Tip de politie De politie raadt iedereen sterk aan om onbekende niet zomaar binnen te laten. Vraag mensen om een legitimatiebewijs en let goed op uw persoonlijke eigendommen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie.