KNHS

Cizandro de beste van Bennekom
6 juni 2011
Cizandro Robbie van Dijk

In Bennekom werd op donderdag 2 juni, Hemelvaartsdag, het jaarlijkse concours gehouden. Het anders zo fraaie landgoed Hoekelum was nu vaak in nevelen gehuld vanwege het vele stof. De nationaal startende tuigpaarden, Friezen en hackneys waren te gast. Voor de tuigpaarden is de nieuwelingenklasse traditioneel de hoofdrubriek waar naar uit gekeken wordt. Deze klasse moest worden voorgeselecteerd vanwege de grote deelname en acht paarden werden uitgenodigd voor het slotakkoord.

Winnaar werd, de vorig jaar voor de tuigpaardfokkerij goedgekeurde, Cizandro (v. Waldemar) van de broers Den Otter en Van Manen, in handen van Robbie van Dijk. Cizandro bewees vorig jaar al over veel talent te beschikken en pakte goed aan. Dat leverde hem een verdiende eerste plaats op. Als tweede eindigde Business (v. Vlasco) van Gerrit Egberink en gereden door Lambertus Huckriede. Deze liet ook heel beste bewegingen zien, maar was iets minder constant dan de winnaar. Celviro (v. Vulcano) van Jan Schep werd met Harry van Middelaar als derde geplaatst. Besterly Centerfold (v. Tendens) van Leendert Veerman werd vierde.
In de ereklasse en damesrubriek was opnieuw de hoofdrol voor de steeds weer indrukwekkend presterende Unaniem van Anneke en Lambertus Huckriede. In de ereklasse volgde Taunita van Joop van Wessel met Henk Hammers op een respectabele tweede plaats, gevolgd door Freek Saris met Optimaal. Bij de dames was Celebration met Nelly Schep goed voor plaats twee en Renske van der Sluis reed Wonder naar de derde plek.

Freek Saris won samen met de deftige Balans de eerste groep van de lage limietklasse. En samen met Optimaal won Balans tevens de ereklasse tweespannen. Dat was voor dit nieuw gevormde span inmiddels al de tweede keer! Brandy van het Brandy Consortium, gereden door Harry van Middelaar, handhaafde in de tweede groep van de lage limiet zijn ongeslagen status. Vorig jaar in Bennekom was hij de winnaar van de nieuwelingenklasse. De eerste competitiewedstrijd voor jonge tweespannen leverde de heel mooie en zeer gelijk gaande Stuurboord en diens zoon Berino met rijder Mark de Groot de winst.

De rijders met de Friese tuigpaarden verreden weer een rubriek in het kader van de enkelspancompetitie. Egberdinas Tjardo van Gerrit Soepenberg werd eerder naar de winst gereden door Suzan Bouwman, maar deze editie werden de honneurs uitermate succesvol waargenomen door Henk Hammers. Suzan was zelf op het concours in Grootegast en men kan nu eenmaal maar op één plaats te gelijk zijn.. Er konden opnieuw tien punten op Tjardo´s conto worden genoteerd. Willum van de Elsenerhof van Ben Nijhof en gereden door George Borkent werd tweede, gevolgd door Bommelsteys Wessel met Sybren Minkema. Lieuwe van Bauke de Boer bleek in de limietklasse in uitstekende vorm en won van Jesse 433 van Maatschap Bangma met Sybren Minkema. In de ereklasse was het Sybren Minkema die met Jaring fan Bokkum zijn wederhelft met Jesse R voor bleef. Martinus PJ eindigde met Udo de Haan als derde. Met Daniëlla Smit werd Martinus PJ namens Pieter Wijbenga en Jannet van der Ark wel weer winnaar van de damesklasse. Daarbij werd Maiko met Klaasje Riemersma goede tweede. Jesse R en Nielson zetten in handen van Sybren Minkema de tweespanrubriek vervolgens naar hun hand. Pieter Okkema werd met Thorn en Jonker achter hen opgesteld.

De hackney limietklasse kleine maat kwam op naam van Rocky Montana in handen van Anneke Huckriede. De deftige bruine heeft veel in huis. Heartland Moonshadow werd met Rob dAchard heel fraai tweede. De limietklasse grote maat moest vanwege de grote deelname gesplitst worden in twee afzonderlijke rubrieken. Mooi de passen afmakend werd Courage van Lammert Vinke winnaar van groep één, terwijl Eclipse Eyecatching van Jan van der Westen in groep twee hetzelfde resultaat neerzette. In de ereklasse kleine maat was de hoofdrol, zoals inmiddels al vele jaren, voor Magic Victory van de broers Van Nispen en gereden door Lambertus Huckriede. Jan van Rooij reed de Zuidelijke kampioen Barons Tycho van Frits Heinhuis naar een heel beste tweede plaats en collega Zuidelijk kampioen Five Oaks Discovery van Piet Graumans eindigde met Yvon van Velsen als derde. In de Nederlandse ereklasse grote maat debuteerde de geïmporteerde en voor diverse fokkerijen goedgekeurde Wentworth Ebony van de gebroeders Van Nispen in handen van Lambertus Huckriede. De zwarte klimt er sterk in en gaat machtig over de benen en won. Tivoli Sunday Boy van Gerard Zwartjens wist zich met een tweede plaats goed staande te houden en bleef op zijn beurt Piet Lijffijts Avion Pierre voor. De damesklasse was met zes deelnemers niet zo groot. Na een mooi gevecht won Heartland Real Deal in handen van Els dAchard het van Forewood Sir John in handen van Anneke Huckriede. Ook in het tweespan won Real Deal, en deed dat samen met Heartland Starlighter, gereden door Rob dAchard. Sir John en Brookfield Hope werden door Lambertus naar plaats twee gereden!

Tekst: Rijk van Vulpen
Foto: Karin Sevink