Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

P E R S B E R I C H T

Nieuwegein, 06 juni 2011

Nederlands softbalteam sluit internationaal toernooi in Italië af

Het Nederlands softbalteam heeft het Torneo 150 Anni Unitá d'Italia in het Italiaanse Bollate afgesloten met de tweede plaats. De finale tegen Italië werd op zondag 5 juni vanwege hevige regenval afgelast, waardoor de eindstand na de voorronde bepalend werd.

Zaterdagavond verloor Oranje met 0-4 van Italië en dat duel was beslissend voor de eindstand. Voor Italië was het de eerste zege op Nederland sinds de winst op het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Dat toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Oranje waardoor het zich plaatste voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China).

Nederland opende het vier dagen durende toernooi in Bollate met een 2-6 overwinning op La Loggia All Stars (Italië), waarna later op de dag de historische 100e interland tussen Nederland en Italië volgde. Oranje won dat duel overtuigend met 7-2, maar deze ontmoeting telde niet mee voor het toernooi omdat het een 'demonstratiewedstrijd' was.

Op de tweede speeldag won Nederland tweemaal van de Tsjechische deelnemende ploegen. SK Joudrs Praha werd met 0-6 opzij gezet, gevolgd door een 8-0 winst op Czech All Stars. In het laatste duel zorgde werpster Dagmar Bloeming voor een unieke prestatie. Ze stond niemand van de Tsjechen tot de honken toe en kreeg een Perfect Game op haar naam.

Op zaterdag volgde een 0-0 gelijkspel tegen het organiserende Sanotint Bollate, waarna 's avonds met 0-4 werd verloren van Italië.

Het Nederlands team nam met 20 speelsters deel aan het toernooi. Aanvankelijk waren dat er 21, maar infieldster Britt Vonk, die in Amerika studeert en speelt, plaatste zich met haar team van de University of California at Berkeley voor de College World Series, die in dezelfde periode in Oklahoma City plaatsvonden.

,,Dit is een bijzonder nuttig toernooi geweest'', stelde bondscoach Craig Montvidas na afloop. ,,Maar misschien moeten we toch maar spelen waar de zon speelt'', voegde hij lachend toe. Montvidas doelde daarmee op de vele regen die tijdens het toernooi viel. Desondanks heeft Nederland zes van de zeven geplande wedstrijden kunnen spelen in het evenement, dat deel uitmaakt van de voorbereiding op het Europees Kampioenschap. Dat vindt van 31 juli tot en met 6 augustus plaats in het Italiaanse Ronchi dei Legionari, waar Nederland de Europese titel zal verdedigen.



Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond