Persbericht

Het Starpack van Mobistar verbruikt minder energie en start sneller op dan de oplossingen van zijn
concurrenten!

Brussel, 6 juni 2011 - Niet alle aanbiedingen voor digitale televisie verbruiken evenveel elektriciteit. Metingen door onderzoekers van de ULB (Université Libre de Bruxelles) hebben aangetoond dat het Starpack van Mobistar - een oplossing die interactieve digitale televisie, internet en vaste telefonie combineert - 26 tot 47 % minder verbruikt dan de gelijkaardige producten van Belgacom, VOO en Telenet. Een merkbaar verschil, zowel voor de portefeuille van de klanten als voor de planeet!
Zondag 5 juni was Wereldmilieudag - een mooie gelegenheid voor Mobistar om de resultaten bekend te maken van een studie van de 'Faculté Polytechnique' van de ULB over het elektriciteitsverbruik van de "packs" die digitale televisie, breedbandinternet en vaste telefonie combineren. De resultaten zijn verrassend: op jaarbasis verbruikt de Starpack-oplossing van Mobistar 26 % minder elektriciteit dan het equivalente product van Belgacom, 33 % minder dan de oplossing van VOO en zelfs tot 47 % minder dan die van Telenet! Bovendien blijkt de oplossing van Mobistar in alle gevallen het best te presteren: zelfs wanneer er enkel rekening wordt gehouden met interactieve digitale televisie of enkel met tv en internet komt Mobistar als grote winnaar uit de vergelijking met zijn voornaamste concurrenten.
Wie energiebesparingen zegt, zegt natuurlijk ook besparingen tout court. Als er uit wordt gegaan van een energiekost van 0,2 euro per kWh elektriciteit (btw inbegrepen), bespaart de Starpack-gebruiker jaarlijks 13 euro meer dan de klanten van Belgacom, 18 euro meer dan de klanten van VOO en zelfs 33 euro meer dan de klanten van Telenet!
Voor het onderzoek van de ULB heeft men zich op een zo realistisch mogelijk gebruiksprofiel gebaseerd, met name een internetmodem die voortdurend aan staat (met Wifi geactiveerd) en een decoder die gemiddeld 3 uur per dag wordt gebruikt (gedurende de rest van de dag staat het toestel in waakstand). Daarnaast hebben de onderzoekers rekening gehouden met het feit dat gebruikers sommige van hun favoriete programma's opnemen (gemiddeld één opname per week) en dat ze een deel daarvan in high definition bekijken - twee functies die ook een impact hebben op het elektriciteitsverbruik. Voor Mobistar zijn die resultaten zeer bemoedigend omdat de progressiemarge ook nog zeer groot blijft. De komende maanden plant Mobistar immers om de functie "ecomode" op zijn decoders te activeren. Die nieuwe functie, die decoders na enkele minuten inactiviteit in een diepe waakstand zet (zoals dat tegenwoordig bij de meeste pc's gebeurt), zal een extra elektriciteitsbesparing tot gevolg hebben, wat dus ook te zien zal zijn op de factuur van de gebruikers. Dit stelt Mobistar in staat om de objectieven van de gedragscode van de Europese Unie inzake het energieverbruik van digitale tv-diensten nog beter te beantwoorden.
Het objectief inzake een lager electriciteitsverbruik van het Starpack past in het ambitieuze mvo-programma (maatschappelijk verantwoord ondernemen) van Mobistar, dat onder andere een vermindering met 50 % van CO2 uitstoot beoogt tegen 2010.
Een snellere start
Starpack is niet alleen de voordeligste oplossing, maar ook de snelste op de markt. Als men de opstarttijden van de verschillende "packs" met elkaar vergelijkt, is het alweer Mobistar die er als grote winnaar uitkomt. Vergelijking van de opstarttijden :

1 Nodige tijd om alleen naar TV te kijken

2. Nodige tijd om ook toegang te hebben tot de menu's en interactieve diensten
1. TV channels 2. TV and menus
Mobistar
Voo
Telenet 90 sec 4 min 30 sec
Belgacom 3 min 30 sec 10 min 40 sec
55 sec
65 sec
Met een "koude" opstarttijd (d.w.z. met een installatie die volledig uitgeschakeld was) van minder dan een minuut doet Mobistar het lichtjes beter dan VOO en vooral veel beter dan Telenet en Belgacom. Wanneer we het hebben over een integrale toegang tot alle menu's en diensten van digitale tv duurt het bij Belgacom zelfs langer dan 10 minuten om de installatie op te starten, of 10 keer meer dan bij Mobistar. Een eenvoudig voorbeeld: een gebruiker van Mobistar Digital TV die na een weekendje aan zee terug thuiskomt en zich gezellig in zijn zetel nestelt om tv te kijken zal tien keer minder tijd nodig hebben om toegang te krijgen tot zijn digitale tv-diensten dan een klant van Belgacom TV. Een gigantisch verschil op het vlak van gebruikscomfort! Mobistar (EURONEXT BRUSSEL: MOBB) is één van de belangrijkste spelers op de Belgische en Luxemburgse telecommunicatiemarkt. Het bedrijf is actief op het vlak van mobiele en vaste telefonie, adsl en andere markten met een groot groeipotentieel. Mobistar ontwikkelt innovatieve producten en diensten voor zowel de residentiële als de professionele markt. Mobistar is genoteerd op de Beurs van Brussel en behoort tot de France Telecom-groep. Voor meer inlichtingen, gelieve contact op te nemen met: