INFORMATIECAMPAGNE VEILIG IN DE ZON 2011 : Zorg ervoor dat de zon een plezier blijft...

06/06/2011 10:53

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

VEILIG IN DE ZON viert zijn 5e verjaardag

Deze informatiecampagne is een initiatief van het OIVO, DETIC, COMEOS en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en is bedoeld om op een zo groot mogelijke schaal alle nodige informatie te verspreiden om veilig van de zon te genieten, zich afdoende te beschermen en de juiste zonnebeschermingsproducten te kiezen en gebruiken. Deze zomer komt er een FACEBOOK-pagina met bijhorende promotiecampagne, zodat ook adepten van de sociale media Veilig in de Zon-adviezen kunnen lezen. Veilig in de Zon is er voor iedereen: gezinnen, kinderen, doe-het-zelvers, sportmensen, zonneaanbidders, tuiniers, toeristen, enzovoort.

De VEILIG IN DE ZON-campagne

* Een website, een keuzegids, een Facebook-pagina

Voor Veilig in de Zon werd een website gecreëerd, die de belangrijkste informatie bevat om slim van de zon te genieten. Op de site zijn enkele vaak gestelde vragen verzameld (FAQ), die een aantal misvattingen de wereld uit helpen. De site bevat verder een keuzegids zodat elke persoon de juiste beschermingsproducten tegen de zon kan kiezen. De bezoeker kan deze gemakkelijk downloaden en afdrukken. Er is natuurlijk een link naar de nieuwe Facebook fanpagina.

* Een gezelschapsspel

Veilig in de Zon is ook een gezelschapsspel, de manier bij uitstek om met twee, drie of meer, met het gezin of onder vrienden, plezier te maken en terwijl bij te leren. Het Veilig in de Zon-spel is gratis en kan je zo van de website http://www.veiligindezon.be halen. Het spel is gemakkelijk op te bouwen en geeft spelenderwijs een aantal vuistregels mee, die van de zon een vriend voor het leven maken.

Een goede bescherming, om problemen te voorkomen

Veilig in de Zon overloopt een aantal elementaire voorzorgsmaatregelen om in alle veiligheid van de weldaden van de zon te genieten. Heel bijzondere aandacht gaat naar de meest kwetsbare doelgroep, de kinderen.

 Lees het etiket, kies de juiste bescherming, gebruik het product zoals het hoort

Zonnebeschermingsproducten dragen voortaan een geharmoniseerde etikettering, die vier beschermingsklassen onderscheidt: lage bescherming, gemiddelde bescherming, hoge en zeer hoge bescherming. De beschermingsklassen staan voor de bescherming die de producten bieden tegen UVB-stralen (de klassieke SPF) en de bescherming tegen UVA-stralen, die minstens een derde van de UVB-bescherming moet bedragen. Producten die UVA-bescherming bieden, mogen het UVA-logo dragen.

De website van Veilig in de Zon stelt een keuzegids ter beschikking die de consument te helpt om het meest geschikte zonnebeschermingsproduct te kiezen voor zijn huidtype en omstandigheden. De site bevat adviezen voor correct gebruik van zonneproducten. De keuzegids en de elementaire voorzorgsmaatregelen werden ook samengevat in een downloadbare affiche.

Enkele cijfers

Overdreven blootstelling aan de zon is één van de belangrijkste oorzaken van huidkanker.

Volgens de jongste cijfers van het kankerregister worden in België elk jaar 1.903 gevallen* van kwaadaardig melanoom vastgesteld (1.147 bij vrouwen, 756 bij mannen), waarvan bijna één zesde met fatale afloop (311*). De jongste decennia is de frequentie van het melanoom sterk toegenomen bij populaties met een blanke huid, onder meer vanwege een overdreven blootstelling aan de zon. Kwaadaardig melanoom is de vijfde oorzaak van kanker bij vrouwen (de tiende bij mannen). De jongste jaren is de mortaliteit gelukkig licht afgenomen. (*) Cijfers 2008

Veilig in de Zon, een heilzame campagne voor een zorgeloze zomer. Om van de zon een vriend te maken-

Bezoek snel http://www.veiligindezon.be en word fan op Facebook!

Contactpersonen:

OIVO: Jelle Vancoppenolle - 0486 74 82 80 & Sylvie Mejblum - 0473 26 16 11

DETIC: Françoise Van Tiggelen - 02/238 97 65 - fvantiggelen@essenscia.be

Frédérick Warzée - 02 238 98 39 - fwarzee@essenscia.be

COMEOS: Alain Verhaeghe - 02/788 05 00 - av@comeos.be

FOD Volksgezondheid: Els Vrindts - 0476 256964 - els.vrindts@health.fgov.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel