Ingezonden persbericht


Persbericht

06 juni 2011

Kabinet ontneemt lokale belangenbehartigers
van mensen met handicaps noodzakelijke ondersteuning

Duizenden vrijwillige belangenbehartigers van mensen met een beperking of chronische ziekte worden door het kabinet in de steek gelaten. Het kabinet gaat vanaf 1 januari 2012 een volledige subsidiestop voor de ondersteuningsorganisatie VCP doorvoeren. Dit treft mensen met een beperking onevenredig zwaar. Door VCP weg te bezuinigen haalt het kabinet Rutte een streep door de ondersteuning van lokale belangenbehartiging, juist op een moment dat die het hardst nodig is.

Mensen met een beperking zijn niet altijd in staat om zelfstandig als effectieve belangenbehartiger op te treden. Hun beperking gaat vaak samen met een gebrek aan energie en beperktere communicatieve vaardigheden. Voor hen is ondersteuning noodzakelijk om in gesprek met lokale overheden te komen en te blijven. Maar ook is hulp nodig om landelijke beleidsontwikkelingen bij te houden en te vertalen naar hun lokale situatie. VCP helpt mensen met een beperking om hun specifieke ervaringsdeskundigheid zichtbaar en effectief in te brengen in hun gemeente.

Decentralisatie vraagt om inbreng gehandicapten

Steeds meer landelijke wet- en regelgeving wordt gedecentraliseerd. De komende vier jaar moeten alle gemeenten zorgen voor hun eigen regels en voor een goede uitvoering daarvan. Ook zal er flink bezuinigd moeten worden. Deze maatregelen, zo blijkt, raken vooral kwetsbare burgers. Mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen, mensen met psychische aandoeningen en mensen met een chronische ziekte.

Ondersteuning bij belangenbehartiging is nodig

Actieve lokale belangenbehartiging van mensen met beperkingen is noodzakelijk. Alleen dan kunnen gemeenten komen tot beleid dat rekening houdt met iedereen. Hun specifieke ervaringsdeskundigheid is nodig voor de kwaliteit, effectiviteit en legitimiteit van gemeentelijk beleid. Maar veel mensen met een beperking kunnen dat niet alleen. Een deskundige, ervaren en onafhankelijke organisatie als VCP is onmisbaar.

Landelijke verantwoordelijkheid voor lokale belangenbehartiging

Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor een goed werkend zorgstelsel en een goed werkend stelsel van maatschappelijke ondersteuning. Het stelsel faalt als mensen met beperkingen hun eigen stem niet meer kunnen laten horen tegenover lokale overheden, zorgaanbieders en verzekeraars.

Door een streep te zetten door landelijk ontwikkelde ondersteuning van lokale belangenbehartiging, maakt het kabinet volwaardige participatie van mensen met een beperking bij beleidsvorming vrijwel onmogelijk. Dit kabinet zegt de eigen verantwoordelijkheid van de bevolking hoog in het vaandel te dragen. Met deze maatregel ontneemt het kabinet mensen met een beperking een essentiële verantwoordelijkheid voor hun deelname aan de samenleving.

Door VCP weg te bezuinigen worden lokale belangenbehartigers van mensen met handicaps in de steek gelaten.

----------

Noot voor de redactie,