Ingezonden persbericht


Breda, 6 juni 2011
PERSBERICHT

Trapveldje ineens voorzien van grijs gras

Van 20 mei t/m 3 juli organiseert KOP in Breda het project Territorial Pissings. Een onderzoek naar persoonlijke domeinclaim in de openbare ruimte. In het kader van dit project vond 3, 4 en 5 juni op het trapveldje aan de Laan van Mertersem in Breda de derde interventie plaats.

Interventie
De Zwiterse Dominique Teufen zorgde aan de Laan van Mertersem voor een beetje een vreemd tafereel. Op de kale plekken die door het vele gebruik voor één van de doeltjes waren ontstaan, groeiden ineens grijs gras en grijze bloemetjes. De kinderen die op zaterdag op het trapveldje kwamen spelen hadden na grondig onderzoek maar één conclusie; dit moesten de hangjongeren gedaan hebben. "Niet zo slim dat ze dit voor het doel hebben laten liggen. Zo kunnen wij niet goed voetballen", aldus de kinderen.

Kunstenaar
Kunstenaar Dominique Teufen had de kale plekken voor het doel opgevuld met, wat lijkt op, fotokopieën van gras en bloemetjes. Dit om te laten zien wat er is geweest voordat menselijke activiteiten het hebben weggevaagd. De gebruikers van het trapveldje konden niet voetballen zonder het werk te beschadigen. De vraag was dan ook of zij het werk zouden respecteren of gewoon door zouden gaan met hun dagelijkse activiteiten. Dat laatste was het geval. Er werd wel aandacht aan het werk besteed en de aanwezigheid ervan ging zeker niet onopgemerkt, maar later werd er weer gewoon gevoetbald. Bloemetjes of niet.

Filmpje
Tijdens iedere interventie wordt er gefilmd. Dit materiaal wordt aan het einde van Territorial Pissings verwerkt in een documentaire over dit project. Een kort filmpje van de interventie van Dominique Teufen incl. een aantal reacties van buurtbewoners is te bekijken via http://www.vimeo.com/24698425.

Territorial Pissings
Tijdens Territorial Pissings worden gedurende zeven weekenden, op zeven trapveldjes in Breda, zeven interventies uitgevoerd door zeven verschillende kunstenaars. KOP wil met dit project onderzoeken in hoeverre persoonlijke domeinclaim toegepast wordt in de openbare ruimte.

Territorial Pissings
20 mei t/m 3 juli
www.kop.nu / www.facebook.com/KOPfanpaga / www.twitter.com/KOP_Breda KOP - Speelhuislaan 171 - Breda