Europees Centrum voor fruit en groenten na 30 jaar ambitieuzer dan ooit

06/06/2011 12:22

FIELD / URBAN COMMUNICATION

Uniek handels- en distributiecentrum in Brussel pleit voor verduurzaming van het transport en herlokalisatie.

De coöperatieve vennootschap ECFG - Europees Centrum voor fruit en groenten bestaat dit jaar 30 jaar. ECFG beheert het handels-, distributie- en opslagcentrum van meer dan 13 hectare aan de Werkhuizenkaai te Brussel waar jaarlijks ruim 600.000 ton buitenlands fruit en groenten wordt verhandeld. Ongeveer 75% van de aangevoerde goederen is afkomstig uit voornamelijk Zuid-Europa. De overige 25% komt van buiten ons continent. Op de site zijn 28 distributeurs gevestigd die hun waren dagelijks verhandelen zowel aan de grootdistributie als aan de groothandel. Het ECFG bedient klanten uit een straal van 250 kilometer rond Brussel. Honderden vrachtwagens rijden dagelijks het centrum in en uit, geladen met topkwaliteit fruit en groenten uit de hele wereld.

Een snelle, duurzame en gediversifieerde verscheping van de waren staat vandaag bovenop de agenda. "Wil het ECFG zijn unieke rol blijven vervullen, dan is het hoog tijd om samen met alle betrokkenen duidelijke toekomstkeuzes te maken.", zegt Thierry Nuttin, directeur van het centrum.

Wegtransport verdringt het spoor

Het grootste deel van het aangevoerde fruit en groenten komt via het wegtransport naar het ECFG. De meeste Europese producten zijn maximaal 48 uur met vrachtwagens onderweg naar Brussel. Fruit en groenten van buiten Europa worden over zee of met het vliegtuig aangevoerd, waarna ze overgeladen worden op vrachtwagens die op hun beurt naar het ECFG rijden.

Bij de start van het ECFG gebeurde de helft van het transport via het spoor. Op het terrein van de coöperatie liggen nog steeds de sporen, maar omdat ze in onbruik geraakten, zijn ze al enkele jaren afgekoppeld van de nabijgelegen verbinding tussen Schaarbeek en Brussel-Noord. Op minder dan 20 jaar tijd is het vervoer van fruit en groenten volledig verschoven richting het wegtransport.

"De spoorwegen hebben de voorbije jaren bovendien niet meer geïnvesteerd in wagons om verse producten te vervoeren. Vandaag beschikt de NMBS over geen enkel aangepast rijtuig meer om fruit en groenten te transporteren.", aldus Thierry Nuttin. "Een bijkomend probleem is het gebrek aan uniformiteit binnen het Europese spoorwegennet. Het is vandaag onmogelijk om in een ononderbroken rit een goederenwagon uit Zuid-Spanje tot in Brussel te brengen. Door de moordende concurrentie op de wegtransportmarkt ligt de kostprijs van het treinvervoer boven die van het vrachtwagenvervoer. Komt daarbij dat, ondanks de dichtslibbing van ons wegennet, de snelheid van het wegtransport de helft hoger ligt dan het transport via het spoor."

Quadrimodaal toekomstmodel

"Het is duidelijk dat we zo niet voort kunnen.", zegt Nuttin. "Het wegtransport bereikt zijn limieten. De meeste vrachtwagens komen ruim voor de spits rond 4.30 uur 's morgens toe op ons centrum. Uiterlijk tegen 8 uur verlaten ze het ECFG, wat op dat ogenblik net iets minder vlot gaat omwille van de ochtendspits. Komt daarbij dat de maatschappij - en dat is terecht - steeds meer belang hecht aan duurzaamheid. Willen we de CO2-uitstoot helpen verminderen en het mobiliteitsprobleem aanpakken, dan moeten we kiezen voor alternatieven. Het is duidelijk dat we het vrachtverkeer niet kunnen afschaffen. We moeten evenwel evolueren naar een gecombineerd vervoersmodel waarbij we inzetten op zowel het wegvervoer als op het spoor, de scheepvaart en het luchtverkeer. In de ons omringende landen zien we duidelijk dat de keuze wordt gemaakt voor dit zogenaamde quadrimodale model.

Volgens Thierry Nuttin moet het beleid ook bewust de kaart van dit model trekken: "Het ECFG ligt in het hart van Europa. We hebben een goede ontsluiting met vele waterwegen, een ruim spoorwegnet, snelle verbindingen over de weg en de nabijheid van diverse luchthavens. Bovendien bevindt zich een ruime afzetmarkt in de nabije omgeving. Komt daarbij dat de aangeleverde producten in ons centrum van een uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn. Daarenboven hebben we de naam om zowat het properste distributiecentrum te zijn van Europa. We maken er een erezaak van om iedere dag, na de openingsuren alle ruimten grondig te reinigen zodat onze handelaren hun vers aangevoerde voedingswaren in optimale omstandigheden kunnen vermarkten. De tevredenheid van wie van onze diensten gebruik maakt, is dan ook heel hoog."

Blijven inspelen op de behoeften van de klant

Directeur Nuttin vervolgt: "We moeten er bovendien alles aan doen om onze klanten ook de volgende jaren tevreden te stellen. We bekleden vandaag een unieke positie in Europa: nergens anders vinden aankopers van de grootdistributie en groothandelaars zo veel verschillende aanbieders van geïmporteerd fruit en groenten onder één dak. Iedere dag krijgen de aankopers op één locatie een globaal overzicht van het aanbod van verse, geïmporteerde producten op onze markt. De grootwarenhuizen en de groothandelaars slagen er dan ook in om dagdagelijks op een zeer efficiënte manier de hoogste kwaliteit van fruit en groenten tot bij de eindgebruiker te krijgen."

"Onze concessiehouders, de motoren van ons centrum, zijn er evenzeer van overtuigd dat de toekomst van het ECFG staat of valt met een investering in een aangepaste infrastructuur die aansluit op de toekomstige logistieke evoluties. We mogen deze boot niet missen.", zegt Nuttin.

Schaarbeek-Vorming als nieuwe bestemming?

Voor zowel directie als de leden van het ECFG ligt de oplossing in een herlokalisatie naar Schaarbeek-Vorming. "Daar is voldoende ruimte om een nieuw, toekomstgericht centrum uit de grond te stampen.", vertelt directeur Nuttin. "Bovendien kan in Schaarbeek de aansluiting op de diverse transportvormen optimaal worden gerealiseerd. Maar, niet alleen het ECFG kan naar Schaarbeek-Vorming verhuizen. Deze locatie is ook voor andere spelers die actief zijn in de overslag van goederen een unieke opportuniteit om er zich te vestigen. Trouwens, onze buren van de vroegmarkt Mabru, die eveneens klant zijn bij onze leden, zouden eveneens naar die site kunnen verhuizen.

Onze huidige locatie kan dan een andere bestemming krijgen, bijvoorbeeld een woonfunctie.".

De locatie van Schaarbeek-Vorming biedt trouwens ook de kans om het goederenvervoer per trein te moderniseren. Een TGV-goederenstation zou perfect in dit plaatje kunnen passen. Een mooi voorbeeld is de groothandelsmarkt van Rungis (Parijs), waar men een TGV-station aan het optrekken is. Daar zal het in de nabije toekomst mogelijk zijn om zeer snel verse goederen uit Zuid-Spanje en Zuid-Italië naar Parijs te vervoeren, gebruik makend van nieuwe hogesnelheidstreinen voor gekoeld transport. Containers met verse producten kunnen dan bij aankomst op een eenvoudige manier worden overgeladen op vrachtwagens die ze naar de klanten distribueren."

Directeur Nuttin vraagt dan ook uitdrukkelijk aan alle betrokken partijen om snel constructief samen te zitten en duidelijke keuzes te maken voor een toekomstige ontsluiting: "We mogen dit momentum niet laten ontglippen. We hebben een mooie opportuniteit om voor heel wat bedrijven op de locatie van Schaarbeek-Vorming een modern overslagcentrum op te richten dat aansluit op toekomstige mobiliteitsmodellen.".

ECFG in een notedop

Het Europees Centrum voor fruit en groenten werd opgericht in 1981 als een gemengde coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. De terreinen waarop het centrum is gevestigd zijn eigendom van de Stad Brussel. Het beheer van het centrum is in handen van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (GOMB), de Stad Brussel en de 28 leden van het ECFG: de invoerders en uitvoerders van fruit en groenten die in de magazijnen hun activiteiten ontplooien. Jaarlijks worden hier voor 700 miljoen euro aan vers fruit en groenten verhandeld. Om en bij de 75% van het verhandelde fruit en groenten zijn bestemd voor de grootdistributie (hyper- en supermarkten). De groothandel neemt 25% van het aanbod af.

Het hoofdgebouw is 25.000 m2 groot en naast een verkoopsruimte en administratieve burelen, telt het 64 magazijnen met koelkamers. Op het terrein staat eveneens een apart koelingspakhuis van ruim 7000 m2. Op de site zijn ca. 450 mensen tewerkgesteld.

Alle persinfo:

Field Communication

Lieven Hérie

Tel. 02-478 78 38 - GSM: 0475-96 22 64

E-mail: lieven.herie@field.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel