Syntens

Niet alleen komen luisteren maar zelf doen. Dat is het motto van de OpenBIMweek 2011, die plaatsvindt van 6 tot en met 10 juni aanstaande. Een hele week met lezingen, workshops en presentaties over de BIM-werkwijze georganiseerd door Syntens, TNO en andere BIM-specialisten.Â

BIMserverbreakfast
Hoogtepunt is het BIMserverbreakfast dat plaatsvindt op donderdagochtend 9 juni, van 8.00 uur tot 12.30 uur. Daar kan iedere bezoeker de BIMserversoftware op zijn of haar eigen laptop uitproberen.

Masterclass Samenwerken
Syntens organiseert tijdens deze week bovendien de Masterclass Samenwerken. Omdat BIM meer is dan software alleen. Praktische tips, instrumenten en valkuilen over samenwerken zullen hier behandeld worden. Dit gebeurt vooral in werksessies, zodat de deelnemers zelf ervaren waarom samenwerkingen goed gaan of juist helemaal mis gaan. Meer informatie.

Syntens ondersteunt landelijk ondernemers en initiatieven op BIM-gebied en neemt een actieve rol in de individuele begeleiding van bedrijven in het aanscherpen van hun vraag en het samenbrengen van bedrijven in het BIM-netwerk. Syntens is op de voorgrond terug te vinden bij belangrijke ontwikkelingen, zoals de BIMQuickScan, de BIMServer van TNO, de BIMCaseweek en de openBIMweek. Tenslotte neemt Syntens een voortrekkersrol in de uitvoering van (branche)InnovatieContracten en workshops in samenwerking met partners uit de gehele bouwketen.

Kijk op www.openbimweek.org voor meer informatie.

Een korte introductie van BIM (Bouwwerk InformatieModel) BIM is het gebouwmodel. Een database waar alle gegevens in staan van het ontwerp, de constructie, de installaties, hoe het gebouw gebouwd moet worden, de planning en de bouwkosten. Zelfs onderhoud en beheer van het gebouw kunnen eraan toegevoegd worden. BIM is de toekomst voor de bouw en dwingt de betrokken bedrijven tot een andere manier van samenwerken.
De BIMserver is opensource en dus gratis software waarmee je een eigen BIMserver kunt maken. Het beheert Information for Construction (IFC) - modellen: de standaard voor het uitwisselen van data in gebouwmodellen, zodat data kan worden uitgewisseld met andere disciplines die aan hetzelfde bouwproject werken.