Campagne om verspilling tegen te gaan


Duizenden mobieltjes en spaarlampen belanden ten onrechte bij huisvuil.

AMSTERDAM, 20110606 -- Amsterdammers gooien hun kleine elektrische apparaten nog te vaak bij het gewone huisvuil. Uit recent onderzoek van O+S blijkt dat een derde van de huishoudens dit afval niet apart houdt. Ook oude spaarlampen worden nog weinig gescheiden ingeleverd. Een meerderheid doet ze gewoon bij het huisvuil. Dit komt vooral omdat Amsterdammers niet weten wat ze met dit afval moeten doen. Ook realiseren zij zich vaak niet dat spaarlampen nog een kleine hoeveelheid kwik bevatten, wat schadelijk is voor het milieu. En dat kleine elektrische apparaten waardevolle grondstoffen bevatten die bijna volledig hergebruikt kunnen worden.

Daarom start Amsterdam op 6 juni a.s met de campagne Elektrische apparaten en spaarlampen scheiden werkt! Haal eruit wat erin zit. Hiermee wil de gemeente de groep ‘nieuwe scheiders’ vergroten. Dit zijn de 22% Amsterdammers die naast hun kca, glas en papier ook hun elektrische apparaten en spaarlampen scheiden. 
Aan de winkeliers die elektronische apparatuur, huishoudelijke apparaten en ‘Doe het zelf artikelen’ verkopen, wordt gevraagd actief aan de campagne mee te doen.

Jaarlijks belandt per Amsterdammer gemiddeld 2 kilo aan kleine elektr(on)ische apparaten bij het huisvuil. Mobieltjes, opladers, iPods, broodroosters, haardrogers, boormachines et cetera. In totaal wordt per jaar dus 1,5 miljoen kilo aan materiaal weggegooid dat soms schadelijk is en veelal nog bruikbaar is. Ook komt de helft van alle spaarlampen in de vuilniszak terecht. 
Amsterdammers kunnen dus nog een forse milieuwinst behalen door dit afval apart te houden en gescheiden in te leveren bij de winkelier, een van de zes Afvalpunten of de chemokar. Dan kunnen de overbodig geworden apparaten gedemonteerd worden en het overgrote deel (90%) van de materialen waaruit ze bestaan worden hergebruikt. 
En de kleine hoeveelheid kwik uit de spaarlampen kan worden opgevangen, zodat deze giftige stof niet in het milieu komt.

Nieuwe kopen, oude inleveren
Goed nieuws is dat Amsterdammers wel willen bijdragen aan meer hergebruik, een schoner milieu en een duurzame toekomst. Dat blijkt uit het onderzoek Afval scheiden werkt! dat begin dit jaar is uitgevoerd door O+S in opdracht van de Samenwerkende Reinigingsdiensten Gemeente Amsterdam. Zo vindt 90 % van de Amsterdammers het belangrijk om kleine elektrische apparaten en spaarlampen te scheiden en apart in te leveren. Amsterdammers steunen de campagne van de gemeente en zijn bijna allemaal bereid om hieraan mee te doen. 
En dat kan betrekkelijk eenvoudig. Zo kunnen zij het oude apparaat en ook de kapotte spaarlamp gewoon bij de winkel inleveren bij aankoop van een nieuwe. De rest kunnen zij gratis met andere oude en kapotte spullen naar een van de zes Afvalpunten brengen. Of inleveren bij de chemokar die in enkele stadsdelen nog langs komt.   

Opvallende campagne om er samen meer uit te halen
Met buitenreclame, advertenties, prerolls op internet en filmpjes en spotjes op AT5 vraagt de gemeente de aandacht voor het onderwerp. En laat Amsterdam zien dat het beter kan. Want elektrische apparaten en spaarlampen goed scheiden werkt echt! De campagne loopt tot half 2012 en maakt onderdeel uit van de meerjarige campagne Afval scheiden werkt! Haal eruit wat erin zit. Dit is een initiatief van de samenwerkende stadsdelen en het Afval Energie Bedrijf.

Meer informatie: www.afval.amsterdam.nl.





Ingezonden persbericht